Blog

Het gezin breidt uit: mogelijkheden voor financiële hulp

Een geboorte of een nieuw samengesteld gezin zijn gebeurtenissen die uw gezin doen uitbreiden. U gaat misschien muren moeten uitbreken, uw leefruimtes herinrichten, verhuizen of een nieuwe auto kopen. Maar hoe gaat u dat allemaal betalen?

Een groot gezin, dat is veel sfeer maar ook veel kosten. Gelukkig bestaan er mogelijkheden voor financiële hulp en leningen voor de huisvesting, de hobby’s en het transport van de hele bende.

Een baby op komst of een nieuw samengesteld gezin: hoe financiert u een groot gezin?

Een geboorte op komst of een nieuwe gezinssamenstelling? Uw gezin breidt uit en u maakt nu misschien deel uit van de 18,1 % grote gezinnen in België. U geniet dan ook van enkele financiële voordelen.

Een groot gezin is een gezin met minstens 3 kinderen onder hetzelfde dak, ook wanneer die kinderen niet van eenzelfde koppel zijn. Er zijn steeds meer grote gezinnen en dat heeft zeker en vast te maken met het stijgend aantal nieuw samengestelde gezinnen. In België zijn zowat 16% van de gezinnen opnieuw samengestelde gezinnen, waardoor kinderen vaak in 2 nesten opgroeien.
Van welke financiële voordelen geniet een groot gezin?

 • Kortingen voor grote gezinnen: geniet van kortingen speciaal voor grote gezinnen op transport, sport, musea, pretparken (België en Frankrijk), kinderdagverblijven en babysits.
 • Kinderbijslag: vanaf het 3e kind heeft u recht op een hogere kinderbijslag. De regels voor kinderbijslag zijn niet in alle regio’s in België hetzelfde. Uw sociaal secretariaat kan u wegwijs maken in de meest interessante regeling voor u.
 • Fiscale voordelen: vergeet niet dat u in bepaalde gevallen recht heeft op een vrijstelling van belastingen
 • Minder dure leningen: voor de aankoop van een woning bestaan er heel wat oplossingen voor grote gezinnen. Denk maar aan het Vlaams Woningfonds waarop u een beroep kunt doen wanneer u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Het gezin breidt uit… en verhuist

Verwelkomt u als koppel een nieuw kind of de kinderen van uw nieuwe partner bij een gezinsuitbreiding? Dan moet u misschien verhuizen om iedereen een comfortabele huisvesting te kunnen geven.
Er zijn meerdere scenario’s:

 • de vorige woning is te klein;
 • u wilt dichter bij de school of bij het kinderdagverblijf gaan wonen;
 • u wilt de afstand en de tijd voor woon-werkverkeer van één van de 2 partners verminderen.

Voor de aankoop van een nieuwe woning heeft u misschien een woonkrediet of een overbruggingskrediet nodig. Of misschien wilt u uw nieuwe stulpje renoveren. Denk in dat geval eens aan een renovatielening.

Niet genoeg slaapkamers? Verbouw!

Is uw huis groot genoeg en kunt u potentieel nog één of meerdere kamers toevoegen? Richt het huis dan opnieuw in zodat alle kinderen comfortabel kunnen slapen.
Naargelang het type werken, kunt u zelf de handen uit de mouwen steken of beroep doen op een vakman voor de verbouwingswerken:

 • Een grote ruimte opdelen in twee of meerdere kleine ruimtes
 • Een zolder inrichtingen als volwaardige ruimte: slaapkamer, speelkamer of kantoor
 • Een ruimte een nieuwe bestemming geven, bijvoorbeeld een kantoor of wasruimte omvormen tot slaapkamer
 • Een aanbouw doen

Het financieel duwtje in de rug vindt u via een renovatielening.

Moet u een nieuwe auto kopen?

Wellicht moet u een grotere of een twee auto kopen om alle gezinsleden te kunnen vervoeren.

Een tweede auto is onontbeerlijk wanneer één partner de kinderen ‘s ochtends wegbrengt en de andere partner de kinderen ‘s avonds ophaalt.

Ruimere auto of tweede auto, u kunt altijd kiezen voor een tweedehandswagen. Wanneer u deze bij een professionele verdeler koopt, dan geniet u steeds vaker van een garantie van meerdere maanden.

Een nieuwe relatie na een scheiding, (opnieuw) trouwen

Eén op twee huwelijken gaat kapot en één op twee huwelijken blijft dus duren. Met een paar goede trucs is het mogelijk om alle moeilijke momenten zonder problemen te doorstaan.

Na een bepaalde tijd met uw nieuwe partner en wanneer iedereen op zijn of haar plaats in de nieuwe situatie heeft gevonden kan u beslissen om (opnieuw) te trouwen met uw nieuwe partner. Trouwen, dat kost geld. Volg dus zeker onze pistes om de kosten zoveel mogelijk te drukken. Financiële hulp nodig voor de grote dag? De huwelijkslening kan voor de nodige financiële middelen zorgen.

We bereiden de komst van een baby voor

Een baby op komst? Een gezinsuitbreiding bereidt u het best goed voor. Zoek goede deals en kortingen of bezoek beurzen voor toekomstige en jonge ouders. U vindt alle data vanaf september op de website van BabyDays. U vindt daar ongetwijfeld veel inspiratie om deze heuglijke gebeurtenis tot in de puntjes voor te bereiden. Dankzij de interieurlening kan u ook alle kosten gelinkt aan de kamerinrichting van uw toekomstige kleine spruit financieren.

Doet u aan gezinsuitbreiding? Dat is één van de sleutelmomenten in het leven waarvoor u een beroep kunt doen op Elantis. Denk maar aan verbouwingsleningen, een woonkrediet of een lening voor de aankoop van een auto. En wij nemen uw financiën serieus, dat bewijzen we ook met ons pact verantwoord lenen .

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000