Blog

Als koppel of als gezin: heeft u een tweede auto nodig?

Een nieuwe partner of een gezinsuitbreiding en plots heeft u een tweede auto nodig. Dat is een moeilijke beslissing, vooral in een tijd waarin er verwacht wordt dat we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden.

Een tweede auto kopen, luxe of noodzaak? Hoe beslist u? En welke alternatieven bestaan er? Er zijn zowel financiële als ecologische factoren die een rol spelen. Ziehier enkele denkpistes.

Welke alternatieven voor de aankoop van een tweede auto?

U heeft de berekening wellicht al gemaakt, een auto kost veel geld. Wanneer je een partner hebt of aan gezinsuitbreiding doet, is een tweede auto vaak geen overbodige luxe. Of alleszins een manier voor elk gezinslid om zich te verplaatsen naargelang de eigen verplichtingen en wensen.

.

Er bestaan heel wat alternatieven voor de aankoop van een tweede auto:

  • Verhuizen naar een locatie dichter bij het werk of de school zodat verplaatsingen eventueel per fiets of te voet kunnen gebeuren;
  • Het openbaar vervoer Kiest u voor dit alternatief dan moet u misschien verhuizen naar een locatie dichter bij trein-, tram- en bushaltes;
  • Samen rijden met een collega naar het werk of met een andere ouder naar de school. Kijk zeker ook eens op Blablacar, Carpool of de Carpool App van Taxistop waar u duizenden gebruikers en trajecten vindt;
  • Een (elektrische) fiets of step kopen. Deze voertuigen zijn een perfect alternatief wanneer de afstanden niet te groot zijn en wanneer u geen passagiers hoeft te vervoeren. Eventueel in combinatie met het openbaar vervoer;
  • Huur af en toe een auto. U kunt ervoor kiezen om af en toe een auto te huren. Zo kan u bijvoorbeeld het hele jaar door een kleine auto gebruiken en een grote auto huren om op vakantie te gaan;
  • Schrijf in op een systeem van autodelen (bvb. Cambio). Autodelen is interessant voor occasionele verplaatsingen. Bijvoorbeeld voor de wekelijkse boodschappen of om een verre vriend te gaan bezoeken;
  • Een auto lenen.Durf aan familie, buren of vrienden vragen om hun auto te lenen. Bied als tegenprestatie geld of een dienst aan. Solidariteit en vriendschap bestaan wel degelijk;
  • Een motorfiets kopen. De meeste motorfietsen zijn minder dure motorvoertuigen dan auto’s. Een motorfiets is ook minder vervuilend en kan bijna het hele jaar door gebruikt worden. Wie bovendien met de motorfiets op vakantie gaat, beleeft gegarandeerd heel wat avontuur.

De financiële en ecologische druk van uw tweede auto verminderen

Als u dan toch echt een tweede auto moet kopen, dan doet u uw portemonnee, de planeet of allebei een groot plezier door:

  • Een tweedehands auto te kopen. Dat is financieel interessant maar veroorzaakt ook minder vervuiling voor de planeet. U kunt een tweedehands auto ook met een lening betalen.
  • Uw diensten als chauffeur aan te bieden. Geef uw regelmatige of occasionele trajecten in op Blablacar of op Carpool. Zo verdient u wat geld en zijn er minder individuele verplaatsingen, goed voor het milieu dus. Zonder u zou uw passagier immers zelf de auto of het vliegtuig genomen hebben.
  • Uw voertuig ter beschikking te stellen van buren, familie of vrienden. Dat kan onder meer via platforms zoals Wibee.

En wat als er nu plots een tweede auto “uit de lucht” komt vallen omdat één van de gezinsleden een bedrijfswagen krijgt? Wist u dat u die wagen mag weigeren? U kunt geld (‘cash for cars’) vragen, een motorfiets of een elektrische fiets samen met een ander voordeel.

 

Een tweede auto kopen, hoe kiest u de juiste?

Moet u een tweede auto kopen? Houd dan rekening met meerdere criteria voor uw toekomstige aankoop:

  • Wie vervoert u en hoe vaak? Het antwoord op deze vraag bepaalt uw keuze op het vlak van comfort en aantal zitplaatsen.
  • Welk type verplaatsingen maakt u? In de stad of op het platteland? Doet u iedere dag boodschappen, slechts één keer per week of om de twee weken? Naargelang het type verplaatsingen kan u kiezen voor een handgeschakelde of een automatisch geschakelde auto, voor een compacte stadswagen of een comfortabele monovolume.
  • Hoeveel kilometers per jaar rijdt u? Die vraag is belangrijk voor de keuze tussen diesel of benzine alsook voor het comfort en de levensduur van uw voertuig.
  • Welke garantie (duur, …) denkt u nodig te hebben? Rijdt u weinig kilometers, dan voorziet u best een lange garantieperiode. Zo geeft u de tijd aan het voertuig om eventuele gebreken te ontwikkelen.
  • Tot welk maximaal verbruik of CO2-uitstoot wilt u gaan? Denk aan elektrische of hybride voertuigen wanneer u wilt bijdragen tot een schoner milieu.

Welke auto u ook zoekt, op het Autosalon doet u altijd goede zaakjes. Geniet van hoge kortingen, opendeurdagen en speciale promoties bij één van de officiële verdelers. Probeer heel wat merken en modellen, stel vragen, lees persartikels en fora met de mening van andere gebruikers.

Een auto is een investering die u doet voor jaren, een beslissing waarvoor u niet over één nacht ijs gaat. Om deze aankoop te financieren, kunt u een autolening berekenen op de website van Elantis.

 

Goed om te weten: Bij Elantis geniet u van één van de beste tarieven van de markt voor uw tweedehands voertuig, aangekocht via garage of eerder via particulier

Simuleer uw autolening op de website van Elantis In één klik ziet u welk bedrag u maandelijks zou moeten afbetalen. Zo neemt u een goed doordachte beslissing wanneer u een tweede auto koopt.

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000