Blog

Welke beslissingen voor een gezondere financiële situatie in 2020?

Des finances plus saines en 2020

Dit jaar bent u vastberaden om uw geldsituatie gezonder te maken. Maar welke impact heeft dit op uw portefeuille? De broekriem aanhalen? Een heropname doen van een bestaand krediet? Lenen voor een nieuw project? Het zijn slechts enkele pistes.

Voor een stabieler financieel jaar, zijn er meerdere opties mogelijk tussen minder geld uitgeven of meer verdienen. Uw persoonlijke situatie en de prioriteiten die u stelt, zullen uw beslissingen bijsturen. En in geval van twijfel, kan u altijd beroep doen op de mening van een expert.

 

7 ideeën voor gezondere financiën

Het is perfect mogelijk om minder geld uit te geven en toch een goed leven te leiden. Het volstaat om enkele pistes te volgen. Ongetwijfeld kent u er enkele, maar benut u deze wel? En heeft u al andere opties overwogen?

We delen met u enkele realiseerbare oplossingen:

  1. De waarheid in de ogen kijken. Om een beeld te krijgen van de zaken waar u geld aan besteedt, dient u een “begroting” te maken van uw budget. Hoeveel verdient u? Hoeveel geld geeft u uit? En voor welke type aankopen? Bekijk alles in detail en neem nadien de gepaste beslissingen. Excel of sommige andere apps zijn heel handige tools bij deze oefening.
  2. Uw uitgaven terugschroeven. Uit kleine eikels groeien grote eikenbomen. Neem de tijd om uw verschillende leveranciers te vergelijken zoals energie, Telecom, verzekeringen, … De website van Energie-Vergelijker of de vergelijkingen van Test Aankoop kunnen u hierbij helpen. En om brandstof te sparen, kan u minder gebruik maken van uw wagen of ecologisch leren rijden.
  3. Doe uw boodschappen op het internet. Internet en andere e-commerce websites bestaan niet alleen om kleedjes en hightech onderdelen aan te kopen. U kan ook uw wekelijkse boodschappen online aankopen waarbij u minder snel verleid zal worden tot impulsaankopen en dus minder euro’s uitgeeft. U zal snel ondervinden dat het budget dat u normaal besteedt aan voeding aanzienlijk slinkt
  4. Investeren voor minder uitgaven. Het lijkt misschien paradoxaal maar soms is het goed om geld uit te geven om rendement te halen. Een voorbeeld? Een krediet aangaan voor een nieuwe wagen zal u minder kosten dan een ruïne cash aan te kopen waar u maandelijks onderhoudskosten aan betaalt. Ook renovatiewerken kunnen financiële inkomsten genereren. Andere werken met betrekking tot isolatie, verwarming, enz…gaan u toelaten geld te besparen.
  5. Sparen automatiseren. Leg een maandelijks bedrag vast dat automatisch naar uw spaarrekening wordt overgezet of stel parameters in om de gelden waarover u nog beschikt op het einde van de maand ook door te storten naar uw spaarrekening.
  6. Voorzie een appeltje voor de dorst. Algemeen beschouwd, wordt aangeraden om een salaris van 6 maanden opzij te houden. Als u dat niet heeft, maak er dan uw prioriteit van. Verkoop goederen, vertrek niet op vakantie of werk meer om dit equivalent van 6 maanden bijeen te sparen. Anticiperen is onvoorziene omstandigheden vermijden
  7. Uw schulden afbetalen. Een van de eerste voorwaarden om geen zinloos geld te betalen, is onmiddellijk elke binnenkomende factuur of schuld te betalen. De interesten die leveranciers vragen voor achterstallige facturen zijn namelijk aanzienlijk.

Is het een goed idee om een nieuw krediet aan te gaan in 2020 ? Ja, maar een beredeneerd.

 

Sommige van de hierboven benoemde ideeën zijn projecten die geld kunnen opbrengen na een zekere periode.

Bovendien kan lenen noodzakelijk zijn op korte termijn om meer te verdienen op lange termijn. Zeker omdat de huidige rentetarieven van kredieten voor renovatiewerken laag liggen. Wanneer u de berekening maakt, zal u zien dat energiebesparende werken rendabel blijken.

Maar voor u een lening overweegt, dient u uw financiële situatie onder de loep te nemen. Heeft u al een of meerdere lopende leningen? Gaat u alleen lenen of met twee?

Een lening aanvragen is soms de enige uitweg wanneer er geldmiddelen ontbreken. Het is echter van groot belang om een weloverwogen lening te bekomen.

Welk krediet kiezen in 2020 : een persoonlijke lening, een lening met een welomschreven doel, een kredietkaart?

 

Uiteraard is een persoonlijke lening te verkiezen boven het aanspreken van de reserves van uw kredietkaart. Bovendien liggen de rentetarieven voor een kredietkaart heel hoog, namelijk rond de 14%.

Bij een persoonlijke lening daarentegen ligt het JKP meestal onder de 10%. Een persoonlijke lening loont dus zeker de moeite als de financiering een of meerdere doelen betreft die begrensd zijn in de tijd (een huwelijk, een verhuis, enz.). Tevens heeft u hierbij de mogelijkheid, naargelang het ontleend bedrag, om de terugbetalingstermijn te kiezen en dus de maandelijkse aflossing.

Een lening met een concreet doel is temeer interessant omdat de rentetarieven het laagste zijn: een autolening of renovatielening bijvoorbeeld zal uw budget niet doen bevriezen.

In ieder geval, of een lening nu klein of groot, thematisch of persoonlijk is; een lening moet op een beredeneerde manier afgesloten worden. Soms is het beter om uw behoefte even uit te stellen en te sparen dan schulden te maken. Sowieso is het altijd verstandig om de mening te vragen van een expert.

De leningen die online gesimuleerd kunnen worden op de website van Elantis zijn de hypothecaire lening en de leningen voor interieur, renovatiewerken, energiekrediet, persoonlijke lening en een autolening. Een weloverwogen krediet laat u toe om uw projecten aan te pakken zonder uzelf in de schulden te steken.
Contacteer ons voor uw projecten.

 

 

 

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000