Blog

U staat op de zwarte lijst ? Onze antwoorden op uw vragen!

op zwarte lijst bank zijn

Hoe kan ik weten of ik op de zwarte lijst sta?

Vele consumenten komen pas te weten dat ze op de zwarte lijst staan wanneer ze een nieuw krediet aanvragen. Iedereen kan zich richten tot de Nationale Bank van België om een overzicht van de gegevens die op zijn naam geregistreerd zijn.

Wat doet de Nationale Bank van België ?

Als u een hypothecaire lening of lening op afbetaling aanvraagt, moet de kredietgever de bestanden van de Centrale voor Krediet aan Particulieren, van de NBB, raadplegen. Hij zal hier al uw lopende kredieten kunnen zien, en uw betalingsachterstanden groter dan 3 maandlasten en dus ook de leningen die op de zwarte lijst staan (negatieve centrale).

Volgens de wetgeving moet elke kredietverlener :

  • De bestanden van de NBB raadplegen alvorens een nieuw krediet toe te staan
  • Al ondertekende leningcontracten doorgeven binnen de 2 dagen na de ondertekening
  • Alle betalingsachterstanden ≥ 3 maandlasten melden
  • Elke kredietaanvraag voor een persoon op de zwarte lijst, met een niet-geregulariseerde betalingsachterstand, weigeren

Geld lenen en op de zwarte lijst ?

  • Alvorens een nieuwe lening aan te vragen moet u eerst uw betalingsachterstand inhalen.  Als u op de zwarte lijst staat met een betalingsachterstand is het niet meer mogelijk om geld te lenen en dus een nieuw krediet aan te vragen.
  • En na regularisatie van de achterstand? Zelfs na volledig terugbetaling blijft u nog 12 maanden op de zwarte lijst. Tijdens dat termijn zullen vele banken uw kredietaanvragen blijven weigeren maar sommige kredietmaatschappijen zijn wel bereid om geld te lenen aan personen die op de zwarte lijst staan. Dus zelfs op de zwarte lijst, is het toch nog mogelijk om geld te lenen … maar niet bij Elantis. Wij wensen verantwoordelijke en betaalbare leningen aan te bieden en vinden het dus beter om te wachten tot uw financiële situatie terug opklaart alvorens samen met uw te kijken naar een nieuw betaalbare lening.

En hoe de zwarte lijst vermijden ?

  • Indien u familiale toestand of beroepssituatie verandert en uw inkomen dus vermindert, probeer eventuele financiële problemen te voorzien en dus contact op te nemen met de kredietverlener zodanig een eventuele oplossing te vinden.
  • Reageer op de eerste herinneringsbrief. Vraag een afbetalingsplan of specifiek voorstel.
  • Indien u de maandlasten niet meer kan betalen, probeer dan toch regelmatif betalingen uit te voeren, zelfs kleine bedragen. Vermijd 3 maanden achterstand!

Door een lening te ondertekenen, tekent u een contract en verbindt u zich tot de strikte uitvoering van alle betalingen tijdens de volledige looptijd van de lening. Het juiste kredietbedrag, de beste duurtijd en het juiste type krediet kiezen is dus uiterst belangrijk!

Elantis wenst de partner te zijn van uw verantwoordelijke en betaalbare leningen, aarzel niet om ons pact te lezen.

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000