Blog

Welke spaarmiddelen zijn geschikt voor mij?

outils-épargne

Termijnrekeningen, apps, beleggingen: er zijn heel wat manieren om uw spaargeld te laten aangroeien In dit artikel verkennen we enkele spaarmiddelen.

Als kind had u vast een spaarvarken waar u uw centjes in bewaarde en later een heuse spaarrekening. Sparen maakt al op jonge leeftijd deel uit van ons dagelijks leven, en terecht: wie zijn geld goed wilt beheren, denkt aan een appeltje voor de dorst. Maar met welke middelen laat u uw spaargeld het beste aangroeien?

Manieren om uw spaargeld te beheren

Traditionele spaarmiddelen

Met deze klassieke financiële instrumenten kunt u geld sparen:

 • Spaarrekening: een bankrekening om spaargeld op te bouwen, met rentetarieven die variëren afhankelijk van de bank en het type rekening. Onder bepaalde voorwaarden kunt u gemakkelijk een nieuwe spaarrekening openen via uw bank. Aarzel niet om hulp te vragen aan uw adviseur. 

Altijd een goed idee: op spaargids.be vindt u de spaarrekening met het beste rendement. 

 • Termijnrekening: een rekening waarop u uw spaargeld deponeert voor een bepaalde, door u gekozen periode, variërend van enkele dagen tot tien jaar. U ontvangt een vaste rente op dit deposito, tot het einde van de periode. Termijnrekeningen bieden over het algemeen een hogere rente dan spaarrekeningen, maar uw spaargeld staat voor de hele looptijd vast. 

Automatische tools 

Naast deze klassieke spaarmiddelen zijn er ook slimme manieren die u het leven makkelijker maken en u doeltreffend helpen sparen.

 • Gebruik een app: veel mobiele apps kunnen u helpen sparen, zoals de ‘52 Weeks Money Challenge’, die u uitdaagt om elke week een bepaald bedrag te sparen. Maar uw eigen bank heeft ongetwijfeld ook een app waarmee u in een paar klikken kunt sparen, zoals Belfius Mobile
 • Voorzie een automatische storting vanaf uw zichtrekening. Zo vergeet u niet om regelmatig geld op uw spaarrekening te zetten. 

Beleggingen en investeringen

Bent u financieel stabiel, hebt u voldoende spaargeld opgebouwd en hebt u een langetermijnvisie? Dan kan het nuttig zijn om na te denken over investeringen en uw spaargeld te laten aangroeien in een belegging. 

 • Zoals investeren in huurvastgoed, met andere woorden vastgoed kopen met de bedoeling inkomsten te verkrijgen door het te verhuren. 
 • Of investeren in beleggingsproducten, financiële instrumenten waarin u uw geld kunt beleggen om zo uw rendement te optimaliseren. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met uw bank, die uw beleggersprofiel kan bepalen. Uw adviseur zal u helpen weloverwogen keuzes te maken en zal u producten voorstellen die passen bij uw risicoprofiel

Met welke factoren moet ik rekening houden bij het kiezen van een spaarmiddel? 

In functie van uw spaardoel en financiële situatie kunt u een spaarmiddel kiezen dat bij u past. 

Bepaalde criteria zullen u helpen om de juiste beslissing te nemen: 

 • Rendement: evalueer het potentiële rendement van uw spaarmiddel.
 • Eventuele kosten en commissies: controleer de beheer-, transactie- en makelaarskosten voor elke optie. 
 • Toegankelijkheid en gebruiksgemak: om effectief te zijn, is het belangrijk dat het spaarmiddel dat u kiest toegankelijk is, relatief gemakkelijk te gebruiken en afgestemd op uw behoeften. 
 • Risicoprofiel: beoordeel uw risicobereidheid. Bent u bereid om een risico te nemen om een hoger rendement te krijgen, of bent u liever voorzichtig, zelfs als dat een lager rendement betekent? 

Pas uw levensstijl aan

Sparen betekent ook dat u een gezonde financiële levensstijl aanneemt, zodat u uw budget slim kunt beheren. Hier zijn een paar eenvoudige tips:

 • Denk ook eens aan tweedehands: kleding, auto’s, meubels, … Waarom zou u deze zaken niet tweedehands kopen? Het is goed voor uw portemonnee en voor de planeet.  
 • Energie besparen: laad uw apparaten op tijdens de daluren, zet uw thermostaat wat lager of investeer in goede isolatie.
 • Stel een budget op: krijg zicht op uw financiële situatie door uw inkomsten en uitgaven te evalueren. 
 • Vermijd onnodige schulden: ga vooral geen leningen aan voor niet-essentiële aankopen.

Een spaarprofiel dat bij u past

Ongeacht het bedrag dat u elke maand spaart, het belangrijkste is dat uw spaarprofiel bij u, uw financiële situatie en uw langetermijnvisie past. Als het op beleggen aankomt, spaar dan vooral ook op verschillende manieren in functie van uw financiële doelstellingen. Aarzel niet om advies te vragen aan een professional om het spaarmiddel te vinden dat het beste bij u past!

Ons budgettool

Een budget voor ieder project!
Budgettool Elantis

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000