Blog

Onze tips om een overmatige schuldenlast te vermijden

éviter-surendettement

Hoe herkent u de waarschuwingssignalen van een overmatige schuldenlast en hoe gaat u proactief te werk om erger te vermijden? Wij geven u vier belangrijke tips.

Iedereen kan in financiële problemen belanden. Uw baan verliezen, een scheiding of gezondheidsproblemen kunnen uw budget tijdelijk, al dan niet ernstig, onder druk zetten. Om een overmatige schuldenlast te voorkomen, is het belangrijk de juiste stappen te ondernemen.

Wat is het verschil tussen een schuldenlast en een overmatige schuldenlast?

Het verschil tussen een schuldenlast en een overmatige schuldenlast is de ernst van de schulden en de manier waarop u ermee moet omgaan. 

 • Een persoon heeft schulden wanneer hij of zij bedragen moet terugbetalen aan derden (banken, kredietmaatschappijen, vrienden, familie, …). Deze leningen zijn onder controle en zijn gebruikelijk in normale financiële situaties. Het kan bijvoorbeeld gaan om een lening voor de aankoop van een huis of auto, of om bouwwerkzaamheden of studies te financieren. 
 • Een overmatige schuldenlast verwijst echter naar buitensporige schulden, waarbij de lener niet in staat is om zijn of haar schulden terug te betalen. Deze situatie ontstaat wanneer de maandelijkse betalingen groter zijn dan uw financiële draagkracht, of wanneer de schulden zo hoog zijn dat zelfs regelmatige betalingen niet meer volstaan om ze af te lossen. 

Ons advies om een overmatige schuldenlast te voorkomen

De beste manier om uzelf te beschermen tegen financiële problemen is handelen vóór ze zich voordoen. We geven u vier tips om buitensporige schulden te vermijden.

 • Maak een grondige financiële diagnose:

Uw financiën in de gaten houden, is essentieel om de valkuil van te hoge schulden te vermijden. Deed u dit nog niet, maak dan een nauwkeurige diagnose van uw financiën om inzicht te krijgen in waar uw geld naartoe gaat en waar u eventueel op zou kunnen besparen. 

Stel uzelf deze vragen:

 • Wat zijn mijn risicofactoren voor een overmatige schuldenlast? Waar liggen mijn grenzen en waarom? 
 • Wat zijn mijn essentiële uitgaven en waar kan ik op besparen? Stel een realistisch budget op rekening houdend met deze parameters. Leef binnen uw mogelijkheden en koop enkel wat u zich kunt veroorloven met uw inkomen. 
 • Wat zijn mijn rechten en plichten als ik een lening afsluit? Analyseer de voorwaarden en looptijden van uw leningen om onaangename verrassingen te voorkomen. Rentetarieven, kosten, terugbetalingsvoorwaarden: stel indien nodig vragen aan professionals. 
 • Ontwikkel een intelligente kredietstrategie 

Een verantwoord krediet is een lening die u met voorzichtigheid aangaat, met uw financiële verplichtingen en uw terugbetalingsvermogen in het achterhoofd. Het basisprincipe? Vermijd om schulden te maken die groter zijn dan uw beschikbare financiële middelen. 

Er zijn twee goede manieren om een verantwoorde kredietstrategie toe te passen: 

 • Beperk het aantal leningen dat u afsluit, zodat u ze goed onder controle houdt. De aankoop van een huis of een auto? Concentreer u op één project tegelijk. 
 • Zorg ervoor dat u elke maand het volledige saldo van uw leningen betaalt, zodat de schulden niet oplopen door de rente op uitgestelde betalingen. 
 • Een solide financiële zekerheid opbouwen 

Om een overmatige schuldenlast te voorkomen, is het belangrijk om een sterke financiële basis op te bouwen waarop u kunt steunen bij onvoorziene omstandigheden. Door gezonde financiële gewoonten aan te nemen, zult u meer vertrouwen krijgen in uw budgetbeheer. 

Twee tips om uw financiële zekerheid te vergroten:

 • Spaar voor de toekomst: zet zodra het kan geld opzij. Stel een spaarstrategie op met rekeningen gewijd aan specifieke uitgaven op korte termijn (vakanties, aankoop van meubels, …) en op lange termijn (pensioen, aankoop huis). 
 • Sluit een verzekering gegarandeerd inkomen af als u een hypothecaire lening neemt om een huis te bouwen, kopen of renoveren. Zo kunt u uw lening blijven terugbetalen, zelfs als u onvrijwillig uw job verliest of arbeidsongeschikt wordt. De Vlaamse en Waalse overheid bieden deze verzekering gratis aan onder bepaalde voorwaarden.
 • Communiceer met professionals en schuldeisers

Om de valkuilen van een overmatige schuldenlast te vermijden, is het ook belangrijk om advies in te winnen en uzelf te omringen met professionals, om de best mogelijke beslissingen te nemen. Communiceer ook duidelijk met uw schuldeisers. 

Ze zullen u de waarschuwingssignalen van een overmatige schuldenlast helpen herkennen en bij de eerste tekenen van problemen mee naar alternatieve oplossingen zoeken.Een krediet kiezen

Ontdek de oplossingen die voor u beschikbaar zijn.
Een krediet kiezen

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000