Blog

Hoge temperaturen: airconditioning installeren voor een koeler huis

Grosses chaleurs : installer un climatiseur pour rafraîchir sa maison

Een airconditioning installeren? Tijdens één van de voorbije hittegolven heeft u daar misschien al eens aan gedacht. Is een airco bij u thuis nuttig?

‘Wat een hete zomer’, dat is een liedje uit 2016 van John West & Lange Frans… En of dat waar was! De afgelopen jaren was de zomer inderdaad heet. Mede door de klimaatopwarming hebben we, zelfs in ons land, te maken met hittegolven, in de zomer maar ook in de lente.

Wilt u een airconditioning installeren bij u thuis? Dat is eenvoudiger en goedkoper dan u denkt.

Een airconditioning installeren: hoe werkt dat?

Een airco werkt eigenlijk als een koelkast waarbij er warmte onttrokken wordt uit de ruimte en waarbij die warme lucht naar buiten wordt geduwd. De koelende functie gaat dan weer de binnenkomende lucht verfrissen.

De meeste modellen van airco zijn mobiele toestellen (die u tussen verschillende ruimtes kunt verplaatsen) of vaste toestellen (vast aan de muur of aan het plafond).

Bij de vaste systemen bestaan er heel wat varianten, zoals een twee-in-één toestel dat een airco en een verwarmingssysteem combineert.

Wilt u een vaste airconditioning installeren, dan moet u een opening naar buiten voorzien en dat vereist dan weer bepaalde werken. In het ideale scenario beslist u om een airconditioning te installeren vooraleer u uw woning bouwt.

Airconditioning installeren, geen overbodige luxe

Voor heel wat mensen is het van levensbelang om in een voldoende koele ruimte te leven:

 • Oudere mensen
 • Zieke mensen
 • Zwangere vrouwen
 • Jonge kinderen (hydrateren snel)
 • Studenten in de blokperiode (gedurende lange tijd opgesloten in een kleine ruimte)

Bovendien is een warme ruimte niet gezond: warmte zorgt ervoor dat bacteriën zich sneller verspreiden en tast voeding en medicijnen aan die in de vrije lucht worden bewaard.

Zet u de deuren en vensters vaak open, dan laat u weer een invasie van insecten toe. Een airconditioning installeren is in bepaalde ruimtes dus zeker geen overbodige luxe.

De kostprijs van airco

Wilt u airconditioning installeren in uw woning? Houd dan rekening met twee soorten kosten:

 1. de kostprijs van de installatie: reken tussen 400 € voor een mobiel toestel, 1.500 € voor een vast toestel en meer dan 5.000 € voor een systeem met een warmtepomp. Alles hangt af van de grootte van uw woning… en of u verschillende eigendommen heeft.
 2. de kostprijs voor het elektriciteitsverbruik: bij een mobiele airco met energieklasse A en een kracht van 2,5 kW besteedt u 0,15 € per uur ofwel meer dan 100 € per maand lang gebruik.

U kan deze extra kost voor het stroomverbruik drukken indien u energie opwekt via zonnepanelen.

Airconditioning installeren: waar moet u op letten vóór de start van de werken?

Wilt u een vaste airconditioning installeren? Weet dan dat er grotere werken nodig zijn: boren in de muren, elektrische kabels… Dat vraagt kennis die niet zomaar iedereen heeft. Meestal is het onontbeerlijk om beroep te doen op een professional, een partner die:

 • de airconditioning aanpast en optimaliseert in functie van de ruimte
 • de duur van de werken berekent
 • u raad geeft over de aanvraag van een bouwvergunning. In principe heeft u geen bouwvergunning nodig. In sommige steden en gemeenten moet u de werken wel melden.
 • u helpt om uw toestemming aan te vragen wanneer u in een mede-eigendom woont
 • ervoor zorgt dat uw installatie conform de normen is

Zoekt u gespecialiseerde professionals bij u in de buurt om uw airconditioning te installeren? Raadpleeg de rubriek Verwarming van TrustUp en selecteer de specialisatie ‘Airconditioning’.

Airconditioning installeren en genieten van frisse lucht in iedere ruimte? Dat vergt een bepaald budget dat u misschien niet meteen heeft. Wilt u geld lenen voor de werken? Maak een simulatie voor een renovatielening werken. Zo krijgt u een duidelijk beeld van de maandelijkse lasten die uw project met zich meebrengen.

 

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000