Blog

Het ouderlijke huis verlaten, voor het eerst alleen gaan wonen

Huren of kopen voor uw eerste thuis ?

 Het is zover: u verlaat het huis van uw ouders. Voor u is het misschien een moment waarnaar u lang hebt uitgekeken. Voor uw ouders is het een ramp of een bevrijding. Maar voor iedereen is het een grote stap. En dan moet u nog beschikken over de nodige middelen om te kunnen vertrekken. Een paar voorbeelden.   

 U hebt besloten dat u geen Tanguy wilt zijn. Of u was er een, maar het is genoeg geweest. U hebt besloten het nest te verlaten. De vrijheid begint. Net als de verantwoordelijkheden. Een start in het leven die uw budget – als u dat al hebt – zal doen smelten als sneeuw voor de zon. Wist u dat? Er bestaan verschillende leningen die u helpen bij de overstap naar het echte leven.

Een grote stap: uw eigen woning kopen

Net als veel Belgen, of waarschijnlijk uw ouders, hebt u een baksteen in de maag. U hebt dan ook beslist te investeren in uw eigen woning. Een veilige waarde, want vastgoed brengt op. U kunt beginnen met een eerste studio.

Als u niet genoeg geld hebt om uw toekomstige thuis te kopen, kunt u uw eerste krediet afsluiten, de hypothecaire lening.

Wist u dat? Wanneer u een appartement koopt, moet u ook bijdragen tot de kosten voor de werken in de gemeenschappelijke delen. Hierover beslissen de mede-eigenaars (syndicus). Deze onvoorziene kosten kunt u dekken met het  mede-eigendomkrediet.

Wie verkoopakte zegt, zegt ook notariskosten. Geen paniek: een lening notariskosten kan nuttig blijken om de erelonen van deze tussenpersoon te betalen.
En wat als u verliefd bent geworden op een huis dat een grondige renovatie vereist? Voor werken aan een huis lopen de kosten snel op. Geen paniek: de renovatielening helpt u om uw toekomstige werf te financieren. 

 Uw eerste woning huren: welke kosten komen daarbij kijken?

U hebt nu geen zin om te kopen en wilt liever uw eerste thuis huren. De eerste grote uitgave waarin u moet voorzien, is de huurwaarborg. De eigenaar zal u vragen dit bedrag te storten op een geblokkeerde rekening. Deze waarborg is het equivalent van meerdere maanden huur, wettelijk 2 maanden (voor een waarborg op een geblokkeerde rekening) of 3 maanden (voor een bankwaarborg).

 Vervolgens is er het interieur. Zelfs als u van papa en mama alle meubelen van uw oude kamer hebt gekregen, zult u nog veel zaken moeten kopen om uw woning in te richten. Misschien moet u wel een nieuwe slaapkamer kopen als u niet meer in uw oude bed wilt slapen.

Een oplossing: investeer in duurzame meubelen. Een goed idee, want goedkope meubelen kun je niet eindeloos uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten bij een verhuis. Bovendien zijn meubelen die langer meegaan beter voor het milieu: ze zorgen voor minder afval.

Meubilair, vaatwerk, gordijnen: de uitgaven lopen snel op. Voor alle uitgaven die gepaard gaan met een eerste woning kunt u een interieurlening afsluiten. Of u nu uw eerste woning koopt of huurt, de basisregel om te voorkomen dat u in de schulden geraakt is eenvoudig: geef ten hoogste een derde van uw inkomen uit aan huisvesting.

 

De auto, (bijna) onontbeerlijk voor uw vrijheid

Gedaan met de auto van papa of mama te lenen. Zodra u het ouderlijke nest hebt verlaten, hebt u uw eigen wagen nodig. De auto is soms het enige alternatief om naar het werk te gaan, met vrienden af te spreken of op vakantie te vertrekken.

Als u niet genoeg geld hebt, weet dan dat u kunt lenen voor een nieuwe wagen (vanaf 7.501 EUR) of een tweedehandswagen (ouder dan 3 jaar, vanaf 5.000 EUR).

U kunt zelfs iets meer lenen (10%) dan de waarde van de wagen. Handig om andere uitgaven betalen, zoals verzekering, bijstand, belastingen, de eerste tankbeurt, pechverhelping en platte banden of winterbanden.

Het ouderlijke huis verlaten: zoveel dingen die u moet financieren

Naast de kosten voor uw huis en de inrichting zijn er nog een aantal uitgaven die u voortaan alleen moet bekostigen

  •  de verzekeringen
  • de huurwaarborg als u huurt
  • de computer
  • de belastingen
  • de verhuiskosten
  • de aankoop van huishoudtoestellen (wasmachine, droogkast…)

 en de kosten voor inschrijving bij een ziekenfonds, de hospitalisatieverzekering, uw medische uitgaven, enz…

 De eerste uitdaging wanneer u het nest verlaat: uw budget beheren

Aan uitgavenposten is er geen gebrek. Voor het eerst alleen gaan wonen betekent voor u de confrontatie met dit eerste obstakel: een budget leren beheren. Dit betekent: een evenwicht vinden tussen uitgaven en inkomsten. En leren niet boven uw stand te leven.

En wat met onvoorziene uitgaven? Als uw ouders niet kunnen (of willen) bijspringen, zult u een beroep moeten doen op een makelaar voor een persoonlijke lening.

Voordat u een lening aangaat, waarschijnlijk de eerste van uw leven, kunt u uw ouders om goede raad vragen. Zij hebben het allemaal al eens gedaan. Geen zin om hen lastig te vallen? Doe een online simulatie om uw terugbetalingscapaciteiten in te schatten.

 Een financiering nodig voor uw eerste stappen in het zelfstandige leven? Bekijk de leningen die u nodig hebt op onze site. Er zijn verschillende maandlasten, duurtijden en interesten afhankelijk van de kredieten. 

 

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000