Blog

De lening notariskosten, hoe werkt dat?

Wie een woning koopt of bouwt, moet vroeg of laat notariskosten betalen. Dat is een niet te onderschatten hap uit het budget, een bedrag waarover u misschien niet meteen beschikt op het moment van de akte. Gelukkig bestaat er zoiets als de lening notariskosten. Een overzicht.

 De notariskosten zijn een belangrijk deel van uw aankoop- of bouwbudget en een bedrag dat u snel op tafel moet leggen. Wat doet u als u niet beschikt over het volledige bedrag of een deel ervan? U heeft geluk: er bestaat zoiets als een “lening voor notariskosten”.

De lening notariskosten helpt u om de woning van uw dromen te kopen

Heeft u het huis of het appartement van uw dromen gevonden? Of heeft u een onweerstaanbare promotie getekend voor een toekomstige nieuwbouwwoning? En heeft uw bank uw hypothecaire lening goedgekeurd? Dat is fantastisch nieuws. Dan hoeft u alleen nog maar bij uw notaris langs te gaan.

 

Maar oei, het bedrag van de notariskosten blijkt een pak hoger dan gedacht… een onaangename verrassing. De notariskosten zijn vaste tarieven waar u niet onderuit kan maar waarmee u in uw aankoop- of bouwbudget misschien niet altijd rekening heeft gehouden.

 

Bovendien moeten deze kosten op relatief korte termijn betaald worden (na enkele dagen in het geval van een openbare verkoop). Moet u dus uw droom opbergen omdat u over te weinig middelen beschikt? Neen, u kan immers een lening krijgen om deze kosten of een deel ervan te betalen.

 

Wat houden de notariskosten precies in? Samengevat dienen die om de registratierechten, de aktekosten, de administratiekosten, de btw en de honoraria van de notaris te betalen.

De notariskosten, hoeveel bedragen die voor een hypothecaire lening?

Wanneer u een bestaande woning of een nieuwbouwwoning koopt, moet u notariskosten betalen en die zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 • de regio waarin de woning is gelegen;
 • het bedrag van de aankoop;
 • het aantal kinderen ten laste;
 • het type verblijfplaats (hoofdverblijfplaats of tweede verblijf)…

Een tip: maak een simulatie van uw notariskosten op de website notaris.be.

7 feiten over de lening notariskosten

Concreet gaat het om een vorm van hypothecaire lening met als doel de financiering van de kosten die verbonden zijn aan de aankoop van een hoofdverblijfplaats in België (met een privéaandeel van meer dan 50%).

 

Deze lening heeft de volgende kenmerken:

 1. mogelijk onder de vorm van een hypothecair krediet zonder inschrijving noch waarborg op het aangekochte goed in België;
 2. complementair met een hypothecair krediet afgesloten bij eender welke bank of kredietinstelling (maar niet bij Elantis);
 3. kan een goede oplossing zijn als supplement voor het eigen spaargeld of het geld van familie;
 4. toegestaan tot 75.000€;
 5. terug te betalen op maximaal 10 jaar;
 6. gebruikt om de registratiekosten, notariskosten, enz. te betalen, met andere woorden alle kosten die aan de notaris moeten betaald worden bij de aankoop van vastgoed;
 7. gestort op de rekening van de notaris van de koper, 3 werkdagen vóór de datum van de akte.

 

Zo bent u verlost van de zorgen die notariskosten met zich meebrengen… en kunt u binnenkort de datum van uw homewarming vastleggen.

Voor een simulatie van uw lening “notariskosten” in functie van uw situatie, neemt u contact op met Elantis. Daarna zoekt u een makelaar bij u in de buurt voor de verdere afhandeling van uw krediet.

 

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 5000 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 50000

Keys

Hypothecaire leningen

Ontdek onze verschillende oplossingen om uw woonproject in hypothecaire leningen te financieren.

Onze hypothecaire leningen
Yoga

Opgelet, geld lenen kost ook geld

Elantis neemt uw budget heel serieus. Onze experten staan klaar om u te begeleiden naar de beste keuzen in uw belang.

Onze pact verantwoord lenen