Blog

Een scheiding? Nieuw leven, nieuw budget

Heeft u net een scheiding achter de rug? Dan heeft u zeker en vast een financieel plan nodig om uw nieuw leven op te bouwen. Recht uw rug!

Stand van zaken na de schok van de scheiding

U en uw partner gaan uit elkaar. U moet niet alleen afrekenen met uw emotionele toestand maar u zit ook met praktische vragen.

Wilt u de emotionele schok goed verwerken, omring u dan door de juiste mensen. Vrienden, familie en therapeuten kunnen een schouder bieden om door deze moeilijke periode te geraken.

Op praktisch vlak start u het best met een stand van zaken. Maak een inventaris van de spullen die uw eigendom zijn en de middelen die u ter beschikking heeft. Zo weet u wat u nog nodig heeft en welke eventuele investeringen een prioriteit zijn. Meubelen? Een auto? Wat zijn uw meest dringende noden om te blijven leven en werken?

Beschouw het leven na een breuk als een project! Denk op een rationele manier na en zoek positieve punten in uw situatie. Op die manier kijkt u naar de toekomst als een nieuw avontuur.

Het budget van uw nieuwe leven voorbereiden

Een breuk leidt meestal tot een verhuizing. De woning die u samen kocht moet worden verkocht of het huurcontract moet worden verbroken. Er komt ook een verdeling van de goederen aan: meubelen, servies, voertuig,… Ieder persoon sluit voortaan contracten en abonnementen af onder eigen naam. Dat heeft een invloed op uw budget!

Stap 1: de meest dringende noden oplijsten

Eén van uw prioriteiten is ongetwijfeld om een nieuw onderdak te vinden. Na de ondertekening van uw koop- of huurcontract, is het tijd om te verhuizen. Om niets te vergeten kunt u een handige checklist gebruiken.

De aankoop van een voertuig, nieuw of tweedehands, kan nodig zijn als jullie voordien een voertuig deelden. Wist u dat u geld kan lenen voor de aankoop van een nieuwe auto of voor een tweedehands auto.

Bij de zaken die absoluut niet mogen ontbreken vinden we ook de grotere elektrotoestellen (wasmachine, droogkast, afwasmachine). Denk ook aan de investering in communicatie- en informaticamateriaal zoals een televisie en een computer.

Stap 2: de vaste en variabele kosten oplijsten

Tijdens de eerste weken zal u heel wat meer nieuwe kosten hebben en dat begint al bij de juridische kosten. Indien u getrouwd was, wettelijk samenwonend of kinderen had dan komt er een heuse officiële juridische procedure op gang. Hier geldt de regel: hoe minder ruzie, hoe minder hoog de kosten. Een notaris kost een pak minder dan een proces in de rechtbank met advocaten.

U gaat ook nieuwe contracten moeten afsluiten. Denk maar aan de verzekeringen, uw gas- en elektriciteitsleverancier, een abonnement voor uw mobiele telefoon, televisie, internet,…

Daarbovenop komen er ook kosten voor de verhuizing: de verhuisfirma, het doorsturen van de post, de eventuele huur van een voorraadruimte, de inrichting van uw nieuwe thuis.

Stap 3: offertes aanvragen en vergelijken

Geen paniek. Deze spreekwoordelijke ‘start van nul’ is het goede moment om offertes te vragen en te vergelijken. Gebruik bijvoorbeeld online vergelijkingstools waar u de meest interessante contracten vindt voor onder meer energie, verzekeringen en internet.

Stap 4: budget organiseren

Wanneer de noden in kaart zijn gebracht en de kosten opgelijst, dan kent u het budget waarover u moet beschikken om aan nieuwe leven te starten. Schrikt u van het totaalbudget? Hoe kan u geholpen worden?

U kan misschien rekenen op uw naasten om u uit de nood te helpen met een meubelstuk, een servies of om op de kinderen te passen. Denk echter twee keer na alvorens u geld leent van familie of vrienden.

Gebruik tools om uw budget te beheren zodat uw nieuwe leven zo goed mogelijk georganiseerd van start gaat.

Kapitaal vinden voor uw nieuwe leven

Komt u geld tekort om een nieuwe start te maken? Vraag een financieel duwtje in de rug aan een kredietinstelling. Daar krijgt u een zo goed mogelijke rentevoet afhankelijk van uw noden. De tarieven hangen af van het type lening: een hypothecaire lening, een lening voor een nieuwe auto, een renovatielening of een persoonlijke lening. De persoonlijke lening is een praktische oplossing voor wanneer u op zeer korte termijn geld nodig hebt.

Een persoonlijke lening nodig om uw project te financieren? Bereken en vraag uw krediet online aan.

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000