Blog

Uw huis uitbreiden: wanneer heeft u een bouwvergunning nodig?

Uw huis uitbreiden: wanneer heeft u een bouwvergunning nodig?

U heeft nood aan meer ruimte en u wilt uw huis uitbreiden. Oké, maar moet u een ook een bouwaanvraag indienen? Soms wel, soms niet. Een woordje uitleg.

U kunt muren niet zomaar verplaatsen. Hoe creëert u meer ruimte bij u thuis? Er zijn heel wat oplossingen om uw huis uit te breiden. Om extra ruimte te creëren kunt u bijvoorbeeld een nieuwe bijwoning bouwen tegen het huis of een apart huisje in de tuin zetten. Maar eerst wint u het best zoveel mogelijk informatie in.

Huis uitbreiden: altijd een vergunning nodig?

Wie zijn of haar woning wijzigt, krijgt vroeg of laat te maken met een bouwaanvraag. Voor bouw-, renovatie-, inrichtings- en uitbreidingswerken is een bouwvergunning verplicht.

Dat geldt ook voor een uitbreiding met een bijgebouw tegen het huis of een nieuw vrijstaand gebouw zoals een carport.

De stedenbouwkundige regelgeving is een bevoegdheid van de verschillende gewesten in ons land. Afhankelijk van waar u woont, is er dus een andere stedenbouwwet van toepassing:

  • In het Vlaams Gewest gaat het om een omgevingsvergunning en moet u zich wenden tot het Omgevingsloket.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO) van toepassing.
  • In het Waals Gewest bepaalt de Code du Développement Territorial (CoDT) de te volgen voorschriften.

Uw huis uitbreiden: regels en uitzonderingen

Voor sommige werken kan u vrijgesteld worden van een vergunningsplicht. De regels rond de vrijstelling zijn afhankelijk van gewest tot gewest. Er spelen heel wat factoren mee zoals de oppervlakte of het doel van de uitbreiding (bewoonbaar of niet). In het Vlaams Gewest moet u uw werken steeds melden, ook al bent u vrijgesteld van een vergunningsplicht.

Naast de gewesten kunnen ook de gemeenten specifieke stedenbouwkundige voorschriften uitvaardigen. De regels die uw gemeente opleggen kunnen bijvoorbeeld gaan om de kleur van de bakstenen. Een truc : spreek uw stad of gemeente aan voor een overzicht van de verplichtingen die u heeft.

De Belgische wetgeving regelt bepaalde aspecten rond de uitbreiding van uw huis. Denk maar aan de regels rond geluidshinder, erfpacht en erfdienstbaarheid.

Een bijgebouw zetten: laat u bijstaan door een architect

Indien een vergunning of een melding verplicht is om een bijgebouw te zetten, dan bent u in principe ook verplicht om u te laten bijstaan door een architect. Het is de architect die de bouwaanvraag doet voor de beoogde werken.

Architect is een beschermd beroep. De verschillende architecten vallen onder de raad Orde van Architecten. Wie is de beste architect voor uw project? Win informatie in vooraleer u uw bijgebouw gaat plannen. Hoor eens rond bij vrienden en kennissen en vraag de naam van de architect aan uw buurman die al een prachtig bijgebouw heeft staan.

Woning uitbreiden: van droom tot werkelijkheid

Heeft u zin om uw huis uit te breiden maar weet u niet wat er mogelijk is? Er bestaan verschillende manieren om een huis te vergroten:

  • Op de begane grond: een veranda, een garage, een berging of een washok.
  • In de hoogte: de zolder verhogen, een extra kamer bouwen op de plaats van een terras of een balkon.
  • Aparte bijgebouwen: een carport, een tuinhuis, een werkruimte, een vogelkooi of een duivenhok.

Naast het buitenaspect moet u ook aan de inrichting van de binnenkant denken. Heeft u bijvoorbeeld gedacht aan de inrichting van uw veranda om er een echte leefruimte van te maken?

Wie spreekt u aan om uw buiten- of binnenwerken uit te voeren? Gebruik tools zoals TrustUp en selecteer ernstige professionals voor alle klussen: binnenhuisinrichting, schilderwerken, betegeling, schrijnwerk… u vindt er de beste partner voor uw project.

Wilt u graag uw droom in vervulling zien gaan? Dan is het tijd voor de volgende stap. Maak uw budget op en… zoek financiering.

Worden uw uitbreidingsplannen concreet? Heeft u uw budget opgemaakt maar beschikt u niet over voldoende middelen? Maak een simulatie van uw renovatielening in enkele klikken en krijg een duidelijk overzicht van de kost die dit krediet met zich meebrengt. 

 

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000