Blog

Onze pistes om uw keuken praktisch en duurzaam in te richten

9 pistes om uw kenken in te richten

Gaat u uw keuken inrichten? Denk daar dan goed over na. Een keuken is meer dan een investering, het is een volwaardige leefruimte.

1. De activiteitendriehoek

Een keuken moet logisch ingericht zijn en gebruiksgemak bieden wanneer u een maaltijd klaarmaakt. Wanneer u uw keuken inricht, dan moet u rekening houden met drie centrale punten:

  1. de warmtezone, met de oven en de kookplaten
  2. de koudezone, met de koelkast en de diepvriezer
  3. de afwaszone, met de wastafel en de vaatwasser

Zorg ervoor dat u eenvoudig tussen deze drie punten kunt bewegen.

2. Eerst de wastafel, dan de rest

De wastafel is een vast element in uw keuken. De plaats ervan wordt meestal bepaald door een technisch criterium: de locatie van de watertoevoer en -afvoer. Bij de inrichting van uw keuken, bepaalt u dus het best eerste de plaats van de wastafel, vervolgens installeert u de vaatwasser ernaast (indien u een vaatwasser wilt) en de vuilnisbak… Of eerder de vuilnisbakken, om uw afval te sorteren.

3. Kies voor een praktische bekleding

De keuken is een plaats waar u dingen uitvindt en momenten met het gezin deelt. Het is ook de plaats die vaak vuil wordt en die u vaak moet schoonmaken. Wanneer u van orde en zuiverheid houdt, kies dan voor een onderhoudsvriendelijke bekleding.

Eenvoudig afwasbaar, warmtebestendig of hittebestendig, krasbestendig… De muren moeten aan heel wat voorwaarden voldoen. Een spatwand met tegelimitatie is eenvoudiger af te wassen dan een echte tegels. U heeft dan immers te maken met voegen waarin het vet zich kan vastzetten.

4. Denk aan het comfort… en aan de veiligheid

Gaat u uw keuken inrichten? Test eerst keukens uit bij vrienden of familie vooraleer u zelf plannen gaat maken. Houd daarbij uw comfort in het oog: welke hoogte van het werkvlak is ideaal voor mij? De diepte van de wastafel? De plaats van de oven? Is de afzuigkap niet te laag?

Houd notities bij en doe opmetingen. Zo verhoogt u het comfort in uw keuken en vermijdt u ongemakken zoals een pijnlijke rug na de afwas of vermijdt u om uw hoofd te stoten aan de afzuigkap!

5. Besteed aandacht aan het licht

Steeds meer keukens zijn geïntegreerd in de andere leefruimtes of staan in directe verbinding met buiten. Er is volop zonlicht aanwezig en de keuken wordt een volwaardige leefruimte en niet zomaar een praktische ruimte.

Wanneer het buiten donker wordt, is er in sommige keukens echter te weinig licht. Een artificieel licht geeft uw keuken een ander uitzicht, maar blijft wel praktisch en veilig.

Wanneer u uw keuken inricht, moet u er ook aan denken om spots – al dan niet ingebouwd – boven de belangrijke werkzones te plaatsen: wastafel, werkvlak, kookplaten. Voorzie ook een lamp tegen het plafond die heel uw keuken belicht en die schaduwplekken wegneemt.

6. Opgelet met toevallige locaties

Een keuken inrichten? Dan moet u ook rekening houden met … schuiven en deuren die openzwaaien. Plaats de oven, de vaatwasser of een kast met schuiven niet in een hoek. Plaats de oven ook niet tegen een muur want die kan schade ondervinden van de warmte en van vetspatten.

Houd rekening met de hoogte van uw kraan, vooral wanneer uw wastafel aan een venster is geïnstalleerd, wat meestal het geval is. Zorg ervoor dat de kraan het venster niet blokkeert.

7. Speel niet zelf voor elektricien

Gaat u zelf uw keuken inrichten en de verschillende toestellen installeren? Win dan informatie in over de nodige elektrische elementen. Niet alle toestellen kunnen immers aangesloten worden op de traditionele stopcontacten.

Denk aan uw veiligheid – slecht uitgevoerde elektrische verbindingen kunnen brand veroorzaken – en doe een beroep op een professional. De vakspecialist zal u de juiste tips kunnen geven en weet ook welke toestellen een specifieke zekering nodig hebben (zoals de oven, de vaatwasser of de kookplaten).

8. Richt een keuken in naargelang uw dagelijks leven

Wanneer u uw keuken inricht, denk dan in eerste instantie aan het functionele aspect in plaats van aan de vorm. Iedere keuken is uniek. Hoe ziet uw ideale keuken eruit? En hoe kunt u uw keuken zo functioneel mogelijk inrichten voor uw specifieke dagelijkse gebruik?

Een breder werkvlak omdat u uw pasta graag zelf maakt? Een kruidenlade omdat u graag uw gerechten op smaak brengt? Een vak met organisch afval? Een wijnrek of een wijnkast omdat u graag een glaasje wijn drinkt?

Maakt een lijstje van uw noden en uw wensen …

9. Ga niet alleen langs bij een keukenbouwer

Wanneer u uw lastenboek, uw wensenlijstje en uw plan heeft opgemaakt, dan kan u naar een keukenbouwer gaan of naar een grote inrichtingswinkel. Beperk uw zoektocht niet tot één offerte of tot één winkel.

Uw keuken is een investering die de moeite waard is om goed over na te denken. Neem uw tijd en laat u niet opjagen door verkopers. Raak materialen aan en probeer u zo goed mogelijk voor te stellen hoe uw keuken eruit zal zien. Bespreek ieder detail… En dankzij de technologie kunt u uw project ook in 3D tot leven brengen!

Heeft u financiële hulp nodig om uw keuken in te richten?

Aarzel dan niet om onze budgettool te gebruiken om te ontdekken welke som u kunt lenen bij een Renovatielening Werken!
Ik bereken mijn budget

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000