Blog

Op reis met uw busje: budget en tips

Op vakantie gaan met een busje of camper geeft een heerlijk vrij gevoel. U reist op uw eigen ritme en hebt uw slaapplaats bij. Maar welk budget moet u voorzien?

Of het nu koppels, vriendengroepen of gezinnen zijn, reizen met een busje of camper trekt steeds meer reislustigen die houden van ontdekking en avontuur. Wilt u ook eens avontuurlijk reizen met een busje, dan zijn er enkele aspecten waarmee u rekening moet houden, waaronder uw budget.

Op reis met uw omgebouwd busje, wat kost dat?

De huurprijs van een omgebouwd busje of een camper hangt af van een aantal factoren: het model, de capaciteit, het seizoen, de duur van uw reis, het verhuurbedrijf, …

Voor een omgebouwd busje, een camper of mobilhome betaalt u in het hoogseizoen tussen 100 en 200 euro per dag. De prijzen liggen hoger in juli en augustus, maar ook als u voor het betere assortiment kiest (meer comfort, hefdak, …). Vertrekt u bijvoorbeeld eind september, buiten het hoogseizoen, dan geniet u uiteraard van veel lagere tarieven. Houd er rekening mee dat sommige verhuurbedrijven werken met een minimum aantal nachten en een vaste prijs.

Een busje of mobilhome kopen of huren voor de vakantie

De beslissing om een omgebouwd busje te kopen, hangt af van de lengte van uw reis en hoe vaak u het gaat gebruiken. Een aankoop geeft u meer flexibiliteit en vrijheid. Zo kunt u bijvoorbeeld uw voertuig verder aanpassen aan uw eigen smaak en behoeften.

Maar het kopen van een omgebouwd busje, een camper of mobilhome is wel een investering. De prijs van een nieuw omgebouwd busje of een camper ligt in België tussen de 25.000 en 100.000 euro. Het bedrag hangt af van het model en de kenmerken, gaande van een heel eenvoudig busje zonder hefdak tot een volledig uitgeruste camper.  Op de tweedehandsmarkt vindt u heel uiteenlopende prijzen en kunt u mogelijk een pareltje vinden tegen een zachte prijs. Wie handig is en graag klust, kan ook een busje kopen en het zelf ombouwen!

Vanuit financieel standpunt is het kopen van een camper een interessante investering, omdat de rente van een mobilehomelening laag is, net zoals die van een autolening. De looptijd van de lening is maximaal 10 jaar. Bovendien hebben campers en mobilhomes een zeer goede doorverkoopwaarde.

  Wat voor soort reis maakt u met een omgebouwd busje?

  Uw soort vakantie wordt bepaald door uw voorziene budget. Er zijn twee mogelijkheden, afhankelijk van waar u zin in hebt:

  • Rondtrekkend: u droomt van een vakantie waarin u volop de natuur kunt ontdekken. De meest favoriete bestemmingen zijn in dit geval Scandinavië, IJsland, Schotland, Corsica, Oostenrijk en Zwitserland. Als avonturier kunt u stoppen waar u maar wilt, zonder campingkosten.
  • Deels rondtrekkend: u blijft graag meerdere dagen op dezelfde plek. De bestemmingen die worden aanbevolen voor dit type reizigers zijn bestemmingen die zon en zee combineren. De top 3 bestaat uit de kustlijnen van Frankrijk, Spanje en Italië. Ook de bergen zijn een populaire bestemming voor camperliefhebbers, met name de Alpen, de Dolomieten en de Pyreneeën. In deze populaire regio’s kunnen de staanplaatstarieven variëren van 25 tot 150 euro per nacht, afhankelijk van het type camping.

  Op vakantie met uw busje: wild kamperen of toch een plaats reserveren?

  Elk land of elke regio heeft zijn eigen regels voor wild kamperen. In Frankrijk wordt wild kamperen bijvoorbeeld getolereerd in sommige gebieden, maar verboden in andere. 

  Om de beste standplaats voor uw busje te vinden, zijn er apps zoals Park4Night waarmee u de best beschikbare plaatsen in een bepaald geografisch gebied kunt weergeven. 

  Wilt u de nacht veilig doorbrengen, dan zijn er een aantal plaatsen die u moet vermijden, zoals stopplaatsen langs de snelweg, havens of stations

  Huren op een traditionele camping is zeker duurder dan kamperen in het wild, maar u geniet er wel van heel wat faciliteiten. Sanitair, zwembaden, winkels, water, … en zelfs animatie staan er allemaal ter beschikking. Tip: reserveer! Vooral als u tijdens het hoogseizoen reist.

  Reizen met de camper: onze tips om er echt van te genieten

  Het afstemmen van de behoeften van uw gezin op een verantwoord budget, lukt door de volgende stappen te volgen:  

  • Voordat u vertrekt: plan uw route en zoek van tevoren uit waar u kunt overnachten. Zorg voor de juiste uitrusting om te koken, basishygiëne, …
  • Bij aankomst van elke etappe: probeer overdag aan te komen, zodat u de omgeving kunt verkennen. Neem de tijd om te controleren of alles in orde is met uw voertuig (oliepeil, staat van de banden, accu, algemene staat). Zoek uit wat de leuke dingen en goede adresjes in de buurt zijn via internet of vraag het aan vaste bezoekers. 
  • Na de vakantie: een mechanisch onderhoud is essentieel, net als het zorgvuldig opruimen en schoonmaken van uw camper. Zo staat hij klaar voor een volgende uitstap. Vergeet dit niet, want zo vermijdt u onaangename verrassingen en onnodige kosten. 
  • Plan uw volgende vakantie: hoe eerder u begint te plannen, hoe meer waar u voor uw geld krijgt wat kampeerplaatsen betreft. Vroege vogels vangen de dikste wormen!
   •  Elantis heeft een voordelige lening voor de aankoop van uw nieuwe of tweedehandsbusje. Simuleer de kosten van uw toekomstige vakantiehuis op wielen online! Ook de vakantielening is een oplossing voor de financiering van een vakantie met een busje of camper. Gebruik het geleende bedrag om een camper te huren en de andere kosten van uw vakantie te dekken.

   Elantis biedt een gunstige lening aan voor de aankoop van uw nieuwe of tweedehands motorhome. Simuleer online de kosten van uw toekomstig vakantiehuis op wielen! De vakantielening is ook een oplossing om uw vakantieproject met motorhome te financieren. U kan hierop beroep doen om een motorhome te huren en andere gerelateerde vakantiekosten te dekken.

    

   simulatie-lening-mobilhome-1

   Financier de aankoop van uw mobilhome

   Met de mobilhome-lening maakt Elantis de baan vrij voor een vakantie in alle vrijheid!
   MOBILHOME-LENING

   Een kredietsimulatie berekenen

   Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

   Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

   Vul een waarde in tussen 7501 - 50000   Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

   Vul een waarde in tussen 5000 - 30000   Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

   Vul een waarde in tussen 3701 - 30000   Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

   Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

   Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

   Vul een waarde in tussen 10000 - 75000