Blog

Persoonlijke lening of hypothecair krediet: wat is het verschil?

prêt-personnel

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een hypothecair krediet? Wat zijn de kenmerken? Wat financieren ze en voor welk bedrag? We leggen deze leningen aan u uit.

Persoonlijke lening, hypothecair krediet: het is niet altijd eenvoudig door de bomen het bos te blijven zien met deze verschillende mogelijkheden van lening. In alle gevallen helpt een lening u om een project te verwezenlijken of om onvoorziene situaties aan te pakken.

Weet dat geen enkele lening gratis is: zowel bij een persoonlijke lening als bij een hypothecair krediet moet u het geleende bedrag terugbetalen en interesten betalen over een gegeven periode.

Twee soorten leningen voor twee soorten projecten

Droomt u ervan om een camper te kopen en met het gezin rond te trekken? Heeft u het appartement of het huis van uw dromen gevonden? Gaat u trouwen? Dit zijn allemaal projecten waarvoor u een stevig budget nodig heeft en soms een lening.

Laten we eerst het onderscheid maken tussen twee types van leningen: de persoonlijke lening en het hypothecair krediet.

1. De persoonlijke lening

De persoonlijke lening is een lening op afbetaling die gereguleerd wordt door de Wet op het consumentenkrediet. Deze lening dient om kleinere private projecten te financieren en dient niet om vastgoed aan te kopen of om renovaties uit te voeren.

Waarvoor gebruiken we de persoonlijke lening?

Deze lening is geschikt om heel wat persoonlijke projecten te financieren. Denk maar aan werken op het vlak van energie, de aankoop van een auto, een camper of een moto, de financiering van uw huwelijk of van een grote reis of om onvoorziene dokterskosten te dekken, enz.

Vijf weetjes over de persoonlijke lening:

  1. Er is niet echt een garantie nodig (in tegenstelling tot het hypothecair krediet waar meestal een onroerend goed dient als garantie voor de lening).
  2. Het gaat om beperktere uitgaven dan bij een hypothecair krediet het geval is en het bedrag wordt in één enkele keer ter beschikking gesteld.
  3. De duur van de lening is korter dan bij een hypothecair krediet.
  4. Er is een vaste rentevoet tijdens de hele duur van de lening. 
  5. Buiten de intresten zijn er geen extra kosten verbonden aan het contract.

Onze oplossingen

We geven u graag een duwtje in de rug om uw persoonlijke projecten te verwezenlijken of om in te spelen op onvoorziene omstandigheden. Elantis biedt dan ook persoonlijke leningen aan. U kunt online een simulatie maken en een persoonlijke lening aanvragen om uw project naar keuze te financieren!

2. Het hypothecair krediet

Het hypothecair krediet wordt gereguleerd door de Wet op het hypothecair krediet en dient voor de aankoop of het behoud van rechten op onroerende goederen. Het krediet wordt meestal afgesloten bij een notaris.

Waarvoor gebruiken we het hypothecair krediet?

In tegenstelling tot een persoonlijke lening dient het hypothecair krediet niet om eender welk privéproject te financieren: dit krediet is speciaal in het leven geroepen voor onroerende projecten. Denk maar aan de aankoop, de bouw of de renovatie van vastgoed, de aankoop van een bouwgrond, de financiering van successierechten bij het erven van een onroerend goed, enz.

Vijf weetjes over het hypothecair krediet:

  1. In tegenstelling tot een persoonlijke lening, is hier een garantie nodig: het onroerend goed dient als garantie voor de lening. Dat noemen we een hypotheek: de verlener van het krediet heeft het recht om beslag te leggen op uw onroerend goed indien u de betalingsverplichtingen niet naleeft. 
  2. Het gaat om hogere bedragen dan bij een persoonlijke lening. In het geval van werken wordt het bedrag ook in deeltjes vrijgegeven in functie van de voortgang van de werken en het voorleggen van de bijhorende facturen.
  3. Het hypothecair krediet loopt over een langere periode, meestal tussen 10 en 25 jaar.
  4. De rentevoet is meestal lager dan bij een persoonlijke lening en dit dankzij de garantie. De rentevoet kan vast of variabel zijn.
  5. Er zijn extra kosten van toepassing: dossierkosten, notariskosten, hypotheekkosten,…

Onze oplossingen

Elantis helpt u om aan uw thuis te bouwen! Wij stellen hypothecaire kredieten voor die aangepast zijn aan uw budget en aan uw noden. Uw droomhuis bouwen? Een appartement renoveren? Uw zolder vernieuwen? Uw woning uitbreiden? Voor al deze projecten is het hypothecair krediet een goede oplossing.

Onze leningen voor uw projecten

Of het nu gaat om een nieuwbouw, de aankoop van vastgoed, de inrichting van uw thuis of om op vakantie te gaan, onze leningen zijn er om u te helpen tijdens de belangrijke momenten in uw leven. Persoonlijke lening of hypothecair krediet: wij vinden de oplossing die past bij uw dromen en bij uw noden.

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000