Blog

Motorhomevakanties: goedkope vakanties?

Op reis vertrekken met een motorhome, wat een vrijheid! U reist aan uw eigen ritme en neemt uw huis als het ware overal mee naartoe. Ideaal voor families waarbij u iedereen tevreden wil stellen: een dagje strand, een dagje bergen. Laten we eens kijken naar de begroting.

Voor u op vakantie vertrekt met een motorhome, of een camper zoals sommigen het noemen, dient u enkele zaken eerst grondig door te nemen. De praktische en familiale aspecten zonder twijfel, maar vooral het budget is van belang. Wij hebben alvast een berekening gemaakt van uw ultieme droom.

Hoeveel kost een vakantie met een motorhome?

Bezorgd over uw vakantiebudget? Vakanties met een mobilhome zijn op lange termijn een goedkopere formule.

Wij hebben de berekening gemaakt voor een vakantieweek in Frankrijk voor 4 personen:

 • Een vakantiewoning huren: u betaalt tussen de 420 en 2.000 euro per week voor een gîte of een vakantiehuis. Vergeet ook de verplaatsingskosten van de wagen, trein of het vliegtuig niet toe te voegen aan uw berekening.
 • Een motorhome huren: reken tussen de 500 en 1300 € incl. taksen/week, volgens de beschikbaarheid, het seizoen, de motor en het verhuurbedrijf.

 

Welk type motorhomevakantie? 

Het gekozen type van uw motorhomevakantie zal het budget bepalen dat u dient te voorzien. U heeft de keuze uit drie formules volgens uw eigen voorkeur:

 • Nomadisch: u droomt van een vakantie met de natuur als centraal thema. Onder de favoriete bestemmingen vinden we Noorse landen terug zoals IJsland, Schotland, Corsica, Oostenrijk en Zwitserland. Als een echte avonturier trekt u er zelf op uit, zonder verplaatsingskosten.
 • Half-nomadisch: u wenst verschillende dagen op dezelfde locatie te blijven. De bestemmingen die in deze formule naar voor worden geschoven, zijn vaak gelinkt aan de zon en de zee. De top 3 zijn de kuststreek van Frankrijk, Spanje of Italië. In deze hooggewaardeerde regio’s kunnen de verplaatsingskosten wel klimmen tot 1000 €/week.
 • Sedentair: u wenst een vaststaande motorhome die dienst doet als bungalow in een vakantiedorp of op een camping. De jaarlijkse kost voor het verhuur van dit type draait rond de 2000 €.

 

Vakantie met de motorhome: wildkamperen of reserveren?

Elk land of regio kent zijn eigen reglementering met betrekking tot wildkamperen. Zo is wildkamperen in Frankrijk toegestaan op sommige plaatsen maar verboden in andere delen van het land.

Een staanplaats huren in een traditionele camping is sowieso duurder dan wildkamperen, maar u geniet dan ook van allerlei faciliteiten. Sanitaire voorzieningen, zwembaden, winkels, water… en animatie staan tot uw beschikking. Een tip: reserveer! Vooral als u vertrekt tijdens het hoogseizoen.

Hoeveel kost een staanplaats voor een motorhome in een camping? Als u een formule kiest “stopplaats in een kampeerterrein”, reken dan tussen 650 en 850€ /week in Frankrijk bijvoorbeeld.

Een motorhome kopen of huren ?

Zit u lichtjes in een emotionele tweestrijd tussen iets bezitten voor een lange tijd en het occasioneel gebruiken? Bestudeer de kwestie dan grondig.

 • Huren: Is de nummer één oplossing als u van plan bent om heel sporadisch een vakantie met een motorhome in te plannen.
 • Kopen: Gemiddeld draaien de prijzen rond de 50.000 €. Maar er bestaan ook kleinere modellen aan 20.000€. Naast de aankoopprijs komen de brandstof, taxen en het onderhoud er nog bij.

Financieel gezien is de aankoop een interessante belegging aangezien de rentevoet voor een motorhome lening zeer goedkoop is, zoals bij een autolening. De duurtijd voor de afbetaling van het krediet kan tot 10 jaar lopen. Bovendien kent een motorhome een heel vlotte wederverkoop.

Wanneer u dit voertuig meermaals per jaar gebruikt of … het onderverhuurt aan vrienden, is uw aankoop nog lucratiever. U kan uw huis op wieltjes zelfs lenen met twee personen.

U twijfelt tussen huren en kopen? Er bestaat namelijk nog een derde piste: tweedehands kopen. Zoals er goede kanalen bestaan om een tweedehands auto aan te schaffen, bestaan deze ook voor een motorhome.

Op lange termijn blijft de aankoop van een motorhome dus een interessantere belegging dan een tweede verblijf. U hoeft namelijk geen taksen op een tweede verblijf te betalen.

Vertrekken met de motorhome: laatste pistes voor de route

De familienoden en een redelijk budget verzoenen, zijn mogelijk door de volgende pistes stapsgewijs te volgen.

 1. Voor het vertrek: luister naar de wensen van iedereen en plan uw traject in die mate dat alle voorkeuren maximum kunnen ingevuld worden. Bereid de inhoud van de valiezen voor in functie van het weer en de geplande activiteiten. Op die manier hoeft u ter plaatse geen dure uitrusting aan te kopen.
 2. Tijdens de reis: de kinderen bezighouden is absoluut noodzakelijk voor een reis in alle sereniteit. Rijdt u? Het is namelijk aanbevolen om elke 2 uur even te stoppen. Wissel ook geregeld eens van chauffeur wanneer u met meerdere personen rijdt. Zo zal u ongevallen vermijden en dus ook bijkomende kosten.
 3. Bij aankomst op elke stop: maak er telkens prioriteit van om de benen eerst even te strekken. Bekijk ook of uw wagen nog op orde staat. Zoek nadien op internet of op navraag bij de plaatselijke bevolking enkele goede adresjes en leuke trekpleisters.
 4. Na de vakantie: een technisch onderhoud dringt zich op, naast een minutieuze kuisbeurt. Op die manier beschikt u nadien over een wagen die helemaal klaar is om er opnieuw op uit te trekken. Denk eraan om last-minute verrassingen en nutteloze kosten te vermijden.
 1. De volgende vakantie plannen: hoe eerder u werk maakt van uw volgende vakantie, des te meer u zal kunnen genieten van de beste prijs-kwaliteit verhouding. Aan de avontuurlijke reiziger, tot ziens…

 

Elantis biedt een gunstige lening aan voor de aankoop van uw nieuwe of tweedehands motorhome. Simuleer online de kosten van uw toekomstig vakantiehuis op wielen! De vakantielening is ook een oplossing om uw vakantieproject met motorhome te financieren. U kan hierop beroep doen om een motorhome te huren en andere gerelateerde vakantiekosten te dekken.

 

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000