Blog

Mede-eigendommen: geld lenen om werken te financieren, een goed idee?

Un prêt rénovation spécialement pensé pour une copropriété

De vereniging van mede-eigenaars heeft beslist om werken te laten uitvoeren in het gebouw, een project waarvoor een plan en middelen nodig zijn. Een lening voor de mede-eigendom, de oplossing om alles te financieren? Analyse en pistes.

Het gebouw waar u mede-eigenaar van bent heeft vroeg of laat een opknapbeurt nodig, grote of kleine renovatiewerken. Naast de dringende herstellingen bij pannes zijn er ook werken die u kunt plannen. Start met het vergelijken van verschillende offertes die leveranciers u bezorgen. Zo heeft u een idee hoeveel u vervolgens moet lenen.

Werken beslist door de vereniging van mede-eigenaren: iedereen betaalt

Wie eigenaar is van een appartement heeft rechten en plichten. Als mede-eigenaar moet u bepaalde regels van mede-eigendom naleven, zoals de verplichte deelname aan de financiering van werken aan het gebouw.

Dewelke? Het gaat voornamelijk over:

  • renovaties om energie te besparen
  • werken om de veiligheid te waarborgen
  • herstellingen
  • moderniseringswerken
  • verfraaiingswerken

Dat zijn allemaal projecten waarvoor grotere budgetten nodig zijn. Hierbij dient zeker benadrukt te worden dat de renovaties die een energiebesparing opleveren uiteindelijk financieel voordelig zijn. Denk maar aan een betere isolatie of de vervanging van verlichting door ledlampen. Zo’n verandering zal op termijn lagere kosten met zich meebrengen en daar genieten alle bewoners van het gebouw van. Maar eerst moet er dus geïnvesteerd worden.

Hoe grote werken financieren als mede-eigendom?

Een gebouw verliest waarde wanneer herstellingen te lang op zich laten wachten of wanneer er te veel tijdelijke oplossingen zijn. Dan hebben we het nog niet over de spanningen wanneer sommige mede-eigenaars geld moeten voorschieten aan anderen. Dat zijn geen ideale omstandigheden om renovatiewerken te laten uitvoeren.

De mede-eigendom kan beslissen om de problemen grondig aan te pakken, planmatig te werk te gaan en zelfs een lening aan te vragen.

Een lening heeft zo zijn voordelen:

  • wanneer het reservefonds, verplicht sinds 1 januari 2019, ontoereikend blijkt te zijn;
  • voor sommige mede-eigenaars was de bijdrage niet voorzien

Het mede-eigendom krediet blijkt een goede oplossing te zijn en bestaat bovendien in twee vormen:

  • het is een lening die afgesloten wordt door de syndicus voor de mede-eigendom;
  • of een renovatielening die een mede-eigenaar individueel aangaat wanneer hij of zijn de eigen bijdrage wil financieren.

5 pistes voor een kostenbeheer van de mede-eigendom

Ieder gebouw moet vroeg of laat herstellingswerken ondergaan. En dan gaan de mede-eigenaren meestal via de syndicus of aan aannemers een kostenraming vragen. Hoe kan u als mede-eigenaar de financiële druk voor iedereen verminderen?

  1. Vergelijk de aannemers: kies de aannemer die de beste verhouding prijs-kwaliteit kan waarborgen. Wie investeert in kwaliteit zal daar op de lange termijn altijd financiële voordelen van ondervinden. Mocht u twijfelen, vraag dan naar referenties aan de kandidaat-aannemers.
  2. Kies een aannemer die werkt met een garantie: op sommige werken is er een 10-jarige garantie van toepassing. Eis die garantie ook op.
  3. Plan de werken op een goed moment. Raamkozijnen laat u bijvoorbeeld best niet in de winter vervangen. Zo vermijdt u een groot verlies van warmte en een flinke stijging van de verwarmingskosten.
  4. Pas het gezegde “beter voorkomen dan genezen” toe. Dat begint bij een regelmatig onderhoud van de gemeenschappelijke delen en het gebouw zelf. Er zijn genoeg slechte voorbeelden: een overhaaste herstelling zal uiteindelijk vaak meer kosten.
  5. Informeer naar de mogelijkheden van regionale subsidies en premies. In Brussel en Vlaanderen bestaat er een renovatiepremie en in Wallonië een energie- en renovatiepremie.

Een lening afgesloten door de syndicus, een oplossing voor alle mede-eigenaars?

Het grootste voordeel van het mede-eigendom krediet is dat het wordt afgesloten door de syndicus en niet door de mede-eigenaars. De deelnemende mede-eigenaars zijn dus niet betrokken bij de terugbetaling van de individuele bijdrage aan het gemeenschappelijke krediet.

Daarnaast heeft een dergelijke gecentraliseerde lening in handen van de syndicus nog andere voordelen:

  • alleen de geïnteresseerde mede-eigenaars nemen deel aan het krediet
  • de terugbetalingsduur is flexibel en kan tot wel 10 jaar gaan
  • het krediet kan tot een bedrag gaan van 500.000€
  • de interestvoet is voordeliger dan de gebruikelijke markttarieven
  • dit krediet wordt niet geregistreerd bij de Nationale Bank waardoor de leencapaciteit van de mede-eigenaars niet in het gedrang komt.

Elantis stelt het mede-eigendom krediet voor. Dat is een flexibele oplossing voor een financiering vanaf 30.000 euro. En zonder de verplichting om een verzekering af te sluiten. Sommige banken leggen een verplichte verzekering op die de mede-eigenaars moet beschermen tegen wanbetalingen van andere mede-eigenaars. Informeer u!

Mede-eigenaar, syndicus, contacteer ons op het nummer 04/232.45.25 voor meer informatie over onze voorwaarden of om een mede-eigendom krediet aan te vragen of neem contact via onze site of facebookpagina.

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000