Blog

Een paar pistes om uw sabbatjaar te financieren

Financer une année sabbatique, quelques clés pour y arriver

Droomt u ook van een sabbatjaar? Wel, stop met dromen en ga over tot actie. Maar hoe financiert u een sabbatjaar? 

Iedereen heeft wel eens aan een sabbatjaar gedacht en misschien heeft u die wens ook al uitgesproken. Iedere persoon heeft zijn of haar eigen motivatie om een sabbatjaar te overwegen: reizen, herbronnen, vrijwilligerswerk doen, een uitdaging aangaan, meer tijd met het gezin doorbrengen of gewoon tot rust komen,…

Een sabbatjaar: goed begonnen is half gewonnen

Duwt u een jaar op de pauzeknop, dan heeft u tijd om te genieten maar heeft u wel geen inkomsten. Wilt u uw projecten tijdens het sabbatjaar financieren? Dan heeft u middelen nodig.

Maak in de eerste plaats een overzicht van het noodzakelijke budget tijdens uw sabbatjaar. Dat budget hangt helemaal af van wat uw doelen zijn. Gaat u vrijwilligerswerk doen voor een NGO of gaat u rond de wereld zeilen? De bijhorende kosten zullen verschillend zijn.

Het budget hangt ook van het aantal personen dat meedoet aan het sabbatjaar. Doet u het alleen? Of laat u alles achter om met uw familie rond te reizen?

U moet ook aan het leven na het sabbatjaar denken. Kunt u dezelfde job blijven uitoefenen? Win ook informatie in over de voorwaarden voor een loopbaanonderbreking. Uw anciënniteit, uw arbeidscontract en uw sector (publiek of privé) kunnen een rol spelen.

Een sabbatjaar financieren, hoeveel budget heeft u nodig?

Wat heeft u nodig om een sabbatjaar te financieren? In principe lijken uw uitgaven op die van een “normaal” jaar:

 • uw verblijfplaats
 • uw maaltijden
 • uw transportmiddelen
 • uw vaste kosten (verzekeringen, belastingen,…)
 • uw kleding
 • uw gezondheidsuitgaven

Baseer u dus op uw huidige situatie: wilt u een sabbatjaar financieren, dan heeft u ongeveer het equivalent van een jaarsalaris nodig.

Uw financiële behoeften zijn uiteraard wel afhankelijk van uw levensstandaard en de activiteiten tijdens deze pauze. Er is een groot verschil in inkomsten en uitgaven tussen een rustperiode en een lancering van een nieuwe commerciële activiteit.

Uw sabbatjaar financieren? Ziehier een paar denkpistes

Nadat u uw uitgaven heeft berekend, dan weet u over welk budget u moet beschikken. Ziehier een paar originele of klassieke denkpistes om uw sabbatjaar te financieren.

Hoe financiert u uw pauze? 5 originele manieren

 1. Organiseer een inzameling of een crowdfunding. Wilt u voldoende middelen inzamelen? Dan heeft u een sterk verhaal nodig. Ulule of KissKissBankBank zijn bekende voorbeelden van websites waarop u een oproep voor financiering kunt plaatsen.
 2. Verkoop spullen en zamel zo geld in voor uw project (pralines, jute zakken,…). Weet dat u er heel wat zal moeten verkopen om aan een jaarsalaris te geraken.
 3. Vind een sponsor, een bedrijf dat uw project financiert. Daarvoor zal u een sterk dossier moeten indienen en kunnen aantonen dat u over voldoende communicatietalent beschikt om de reis te koppelen aan de aandacht voor de sponsor in kwestie.
 4. Werk in ruil voor eten en onderdak… of in ruil voor geld. In een landbouwbedrijf? Kijk eens naar het concept wwoofing om een werkplek te vinden in het land van bestemming. Wilt u liever niet op het veld werken? Op websites zoals Helpx en Workaway vindt u andere soorten opdrachten (babysitten, vertalen…).
 5. Stel “remote” diensten voor. U werkt als vertaler, copywriter, webmaster… opdrachten die u vanop afstand kunt uitoefenen. Er bestaan heel wat platformen met freelance opdrachten. U kunt zelf uw ritme bepalen in functie van wat u financieel nodig heeft.

Een sabbatjaar financieren: de 5 klassieke pistes

Er zijn ook klassiekere manieren die u ongetwijfeld kent:

 1. spaargeld gebruiken
 2. een deel van uw eigendommen opnieuw verkopen
 3. uw woning verhuren
 4. een beroep doen op uw omgeving
 5. een persoonlijke lening aangaan

Zoals u ziet is een sabbatjaar financieren zeker mogelijk. Het belangrijkste is de voorbereiding alsook de durf om de stap te zetten!

De persoonlijke lening is geschikt om een sabbatjaar te financieren. Maar net zoals bij andere leningen moet u uiteraard wel bepaalde garanties kunnen leveren: de garantie dat u tijdens uw sabbatjaar in staat zult zijn om de geleende bedragen terug te betalen en de garantie dat u na uw sabbatjaar opnieuw kunt gaan werken.

Gebruik onze gratis online simulator.

Op basis van uw budget kunt u de maandlast alsook de duur van de lening berekenen.

 

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000