Blog

Hoe beheert u het budget voor de inrichting van uw woning?

aménagement-maison

Wilt u uw (nieuwe) woning inrichten en omtoveren tot een echte thuis? Laten we samen het budget voor de inrichting van uw woning analyseren.

Een woning een vernieuwde look geven is een uitstekend idee, of het nu om een nieuw appartement of om een bestaande woning gaat. Want wie zich thuis goed voelt, voelt zich beter in zijn of haar vel! En dat hoeft niet noodzakelijk gepaard te gaan met grote uitgaven: er bestaan heel wat pistes om een interieur te renoveren zonder veel geld uit te geven. Laten we samen een plan van aanpak opmaken voor uw woning.

Het budget voor de inrichting van uw woning in 5 vragen

Wilt u uw zolder inrichten, uw badkamer een frisse toets geven of een dressing op maat installeren? Dan is het belangrijk om de kosten in te schatten en om de juiste keuzes te maken. We beantwoorden 5 vragen over dit onderwerp.

  • Welk budget voor welke inrichting?

De prijs voor de werken om uw interieur in te richten hangt af van het type renovatie, het aantal kamers en van het aantal vierkante meters. Zo kost de renovatie van een keuken of een badkamer meestal meer dan van een slaapkamer of een leefruimte. Op de website Interieur-inrichting.net vindt u een lijst met indicatieve prijzen per ruimte.

Pin u echter niet teveel vast op deze bedragen: alles hangt ervan af of u een professional inhuurt of niet, maar ook van de ruimte die u renoveert, de keuze van de materialen, enz. De renovatie van een badkamer kan enkele honderden euro’s kosten, maar evengoed enkele duizenden euro’s afhankelijk van hoe ambitieus de werken zijn.

Maak in eerste instantie een lijst op van wat u graag wilt renoveren of decoreren, kies met welke professionals u wilt werken (indien nodig) en vraag offertes op om de renovatiekosten te kunnen inschatten.

  • Doe ik een beroep op een decorateur / architect of niet?

Zonder hulp:

Er bestaan heel wat situaties waarin de interventie van een decorateur of een architect niet nodig is. Steekt u graag zelf de handen uit de mouwen? Bent u een handige harry? Dan kan u wellicht, zonder specifieke achtergrond, zelf taken uitvoeren zoals het herschilderen van uw badkamer, het opschuren van de parket in uw slaapkamer, het ophangen van behangpapier of het tweede leven geven aan een oud meubel.

Met een pro:

Wanneer u werken uitvoert die een stedenbouwkundige vergunning vereisen, dan bent u in België verplicht om een architect onder de arm te nemen. Verandert u de vorm van uw dak of de buitenkant van uw woning? Dan is de tussenkomst van een architect onontbeerlijk.

Om gebrekkig werk te vermijden, besteedt u het best sommige andere taken uit aan een professional. Denk maar aan elektriciteitswerken of hoogtewerken (zoals het schilderen van de gevels) waarbij er speciaal beveiligingsmateriaal nodig is. Of denk ook maar aan de installatie van een verwarmings- of ventilatiesysteem. Wij helpen u om de geschikte professional te vinden voor uw renovatiewerken!

Zelfs zonder verplichting is de architect of de decorateur een waardevolle steun om:

  • U te helpen om uw werken te plannen en duidelijk te krijgen wat u precies wilt
  • U te helpen om het nodige budget in te schatten
  • U raad te geven bij de keuze van de materialen
  • U gepaste oplossingen voor te stellen die de waarde van uw woning doen stijgen

Is mijn investering rendabel?

Vooraleer u aan de renovatiewerken start, is het aangewezen om in te schatten hoe rendabel de geplande werken zijn. Gaat de inrichting uw woning extra waarde geven bij een eventuele wederverkoop of verhuur?

Ziehier vier pistes die u een helder beeld geven:

  • De keuken en de badkamer zijn de duurste ruimtes om te renoveren… Maar ook de meest rendabele. Wie deze twee ruimtes aanpakt en vernieuwt, zal een aanzienlijke waardestijging merken bij een eventuele wederverkoop of verhuur.
  • Wilt u de woning verhuren of opnieuw verkopen? Kies dan voor neutrale toetsen op het vlak van verf: zachte en lichte tinten zullen de meeste mensen kunnen bekoren. Wit is een zekere waarde!
  • De werken voor warmte-isolatie zijn een belangrijk criterium. Dat staat ook te lezen op de blog van Immoweb. Door de muren te isoleren beperkt u het verlies van warmte en dus ook de energiekosten. Anno 2023 kan u niet meer om dit argument heen wanneer u een woning verhuurt of verkoopt.
  • De eerste indruk is belangrijk. Besteed voldoende aandacht aan de buitenkant van uw woning. Gevelrenovatie is een voorbeeld van prioritaire werken wanneer u de waarde van uw woning wilt verhogen. 

Welke manieren bestaan er om minder te betalen?

Een verzorgd interieur zonder fortuinen uit te geven, dat kan! In dit artikel geven we reeds verschillende pistes mee. Zo vindt u pistes om tweedehands te kopen, om zelf aan de slag te gaan of om uw interieur (opnieuw) vorm te geven zonder te diep in de buidel te moeten tasten.

Kan ik geld lenen om mijn interieur in te richten?

Elantis financiert uw inrichtingsprojecten dankzij de interieurlening als één van de mogelijke oplossingen. Het doel? U helpen om uw vastgoedproject volledig tot een goed einde te brengen: een likje verf, een designmeubel, uw droomparket… Dankzij onze online simulator kunt u een simulatie van het krediet maken. Afhankelijk van uw noden heeft u verschillende opties:

En nu, inrichten maar!

Soms is een decoratieve toets of een nieuw interieur voldoende om u nog meer thuis te voelen. Zijn de werken of aanpassingen erg kostelijk? Weet dat er manieren bestaan om u te helpen deze kosten dragelijk te maken. Durf dus te dromen en pak uw interieur aan dankzij onze leningen die aangepast zijn aan uw behoeften!Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000