Gezien de aanhoudende files, de moeilijkheid om een rijbewijs te halen en de autoprijzen twijfelen steeds meer jongeren over de aankoop van een wagen. Een eigen auto heeft nochtans onmiskenbare voordelen, zoals het feit dat je je vrijuit kunt verplaatsen. Bovendien zijn er financiële oplossingen, namelijk een persoonlijke lening om je rijbewijs te halen en een autolening voor de aankoop. Je bent jong en weet niet welke optie je moet kiezen? Met de volgende informatie en tips vind je beslist de oplossing die bij je past.
Voor welke uitdagingen staan jongeren bij de aankoop van een auto?
Volgens de mobiliteitsbarometer werden in 2020 in België 23% minder km met de auto afgelegd dan in 2019. De verklaring daarvoor moet onder meer worden gezocht bij jongeren. Zij rijden namelijk bewust steeds minder met de auto. Naast de prijs daarvan heeft dat ook te maken met de verzekering, de brandstof, het halen van een rijbewijs en het onderhoud van de wagen. Daarbij komen nog onverwachte herstellingen als gevolg van verkeersongevallen of een kleine onoplettendheid. In een jaar tijd kunnen de kosten zwaar wegen. Dat geldt des te meer voor jongeren die geen stabiel leven leiden en maar over een krap budget beschikken.
Alternatieven voor de aankoop van een auto
Steeds meer jongeren kiezen voor milieuvriendelijkere en voordeligere oplossingen. Aan alternatieven is er trouwens geen gebrek.
De elektrische fiets
Een van die opties is de elektrische fiets. Die geldt als een van de meest milieuvriendelijke vervoermiddelen. Je vermijdt er de files mee en bent tijdig op school of op het werk. In tegenstelling tot een auto vergt een elektrische fiets minder onderhoud en blijven de kosten daarvan binnen de perken. Sommige steden bieden zelfs kosteloze leningen voor studenten aan.
Het openbaar vervoer
Het openbaar vervoer heeft het voordeel dat het praktisch en betaalbaar is. In België schommelt de prijs van een jaarabonnement tussen 320 en 1300 euro. Voor een auto kunnen alleen al de onderhouds- en reparatiekosten oplopen tot 800 euro. Er bestaat ook zoiets als een gecombineerd abonnement. Daarmee kan je door heel België reizen zonder dat je verschillende formules hoeft te gebruiken. Dankzij deze oplossing valt de totale kostprijs lager uit. Jongeren genieten dus een verlaagd tarief en hebben vrijwel onbeperkte toegang tot de netten. En wie werkt, kan van sommige werkgevers de kosten deels terugbetaald krijgen, wat deze optie nog aantrekkelijker maakt.
Carpoolen en een auto huren
Carpoolen is in veel Europese landen een groot succes. Deze oplossingen doen het gebruik van individuele wagens afnemen en zijn tegelijk voordelig voor de inzittenden. En bestaan specifieke platforms waarop de eigenaar/onderneming en klanten gemakkelijker contact kunnen leggen. De bedoeling is om de brandstofkosten te delen en de wegen te ontlasten. Je spaart geld uit en vermijdt tegelijk dat je te laat op het werk bent.
Andere optie: een auto huren. Via erkende diensten heb je de mogelijkheid om voor een paar uur een auto te reserveren. Deze comfortabele oplossing bespaart je de kosten voor het onderhoud of de verzekering.
Slim kopen met deze tips!
Er zijn dus zeker heel wat middelen om de kosten te verlagen en je tegelijk vrij te verplaatsen. Wil je toch je eigen auto? Dan bestaan er verschillende oplossingen om die te financieren. Op die manier kan je een wagen kopen zonder dat je maandelijkse budget ontspoort.
Lening op afbetaling
De lening op afbetaling is een persoonlijke lening waarmee je een vaste geldsom leent. Ze omvat vaste maandelijkse aflossingen met een vaste rente, die is vermeld in het contract. De leningen worden aangeboden in kredietvorm. Je zoekt de wagen die je nodig hebt. Je vraagt de vereiste som. Je betaalt elke maand een deel terug op basis van wat is overeengekomen. Zo heb je totale controle over je budget en rijd je met je eigen auto.
Leasing voor particulieren
Met de leasing voor particulieren huur je voor bepaalde tijd een auto. Eenmaal die periode voorbij is, kan je de eigenaar worden van de wagen. Het gaat om een huur met verkoopbelofte, ook leasing genoemd. Elke persoon die een goed wil gebruiken, kan een leasing voor particulieren vragen in ruil voor maandelijkse afbetalingen. Aan het einde van het contract kan men zich altijd terugtrekken als men om eender welke reden niet tot de aankoop wil overgaan.
Een tweedehandsauto kopen
Je kunt je ook vrij verplaatsen door te opteren voor een tweedehandswagen. Je hoeft niet het allernieuwste model te hebben om vlot en comfortabel te rijden. Er zijn recente en goed onderhouden wagens op de markt voor een veel lagere prijs. Kwaliteit en besparen gaan daarmee hand in hand. Bij sommige oplossingen kan je zelfs de financiering, de verzekering en de jaarlijkse onderhoudskosten laten opnemen in één offerte.
De juiste verzekering kiezen
Elke bezitter van een auto moet een verzekering afsluiten. Dat geldt zowel voor nieuwe als voor tweedehandswagens. Het gaat om een wettelijke verplichting. Er bestaan verschillende formules waaruit je kunt kiezen. Elke oplossing heeft natuurlijk haar voor- en nadelen. Neem dus je tijd om te vergelijken, en kies de dekking die het best past bij het gebruik van de wagen en vooral bij je financiële middelen.
Vraag een professional om advies
Of je nu een nieuwe wagen of een tweedehandsauto koopt, er zijn tal van oplossingen waarop je aanspraak kunt maken. Leg een expert uit wat je noden zijn en hoe groot je budget is, om te weten welke opties zich voor je aandienen.