Blog

Is onderverhuur van uw woning tijdens de vakantie een goed idee?

Sous-location de son logement pendant ses vacances : un bon plan ?

Is het een goed idee om geld te verdienen aan uw lege woning terwijl u van uw vakantie geniet? Win voldoende informatie in vooraleer u start met onderverhuur. 

Heeft u al eens aan onderverhuur gedacht? Win een deel van uw vakantiebudget terug via de onderverhuur van uw appartement of uw huis. Interesse? We delen graag enkele pistes.

De onderverhuur van uw huis of appartement tijdens de vakantie, mag dat?

De verhuur of onderverhuur van uw appartement of huis terwijl u op vakantie bent, is volkomen legaal. De regels van onderverhuur zijn identiek, of u uw woning nu tijdens uw vakantie of het hele jaar lang verhuurt. Het wettelijk kader dat hier van toepassing is, is dat van betalende accommodatie tussen particulieren. Een voorbeeld is de onderverhuur via platforms zoals Airbnb.

Maar opgelet: er bestaan ook gemeentelijke en regionale regels waarvan u maar beter goed op de hoogte bent. De voorwaarden voor verhuur of voor onderverhuur kunnen immers verschillen van gemeente tot gemeente.

En wat als u zelf huurder bent? U mag het appartement of het huis dat u het hele jaar lang huurt in onderverhuur verhuren tijdens uw vakantie. De eigenaar moet wel uitdrukkelijk akkoord gaan en u ontvangt best een geschreven akkoord.

Laatste punt: de belastingen. Moet u de huurinkomsten aangeven die u tijdens uw vakantie verdient hebt? Jawel, u moet de inkomsten uit onderverhuur van uw appartement of van uw huis aangeven.

De onderverhuur van uw eigendom tijdens de vakantie: 5 pistes

Het ideale scenario is dat uw toekomstige huurder een trouwe bezoeker wordt en regelmatig terugkomt. Hoe zorgt u ervoor dat deze persoon zin heeft om te komen huren bij u?

  1. Maak mooie foto’s van de verschillende ruimtes in uw woning
  2. Houd reservatie- en betaalprocedures eenvoudig
  3. Denk aan alle details van het verblijf en stel lakens en handdoeken ter beschikking, een schoonmaakdienst tijdens en/of na het verblijf (met supplementen)
  4. Zorg voor een goede ontvangst en stel brochures over de regio voor, adressen van goede restaurants, een fles wijn, een pakje koekjes (van lokale producenten bijvoorbeeld)
  5. Bied een kraaknette woning aan

Denk aan de criteria die u zelf belangrijk vindt wanneer u een vakantiewoning zoekt en pas die toe op uw eigen woning!

De onderverhuur van een woning in de vakantie: een financiële voltreffer?

Reken niet op een 100% dekking van uw vakantiekosten: het spreekt voor zich dat niemand uw huis in Turnhout gaat huren tegen dezelfde prijs als uw vakantiewoning aan de Côte d’Azur.

Beschouw de onderverhuur van uw appartement of huis tijdens uw vakantie gewoon als een manier om een centje bij te verdienen.

Het is ook een win-winsituatie: uw woning wordt bewoond tijdens uw vakantie en op die manier vermindert u de kans op inbraken. En dat is onbetaalbaar.

Onderverhuur tijdens de vakantie, en waarom niet het hele jaar door?

Of u uw woning nu verhuurt tijdens de vakantie of gedurende het jaar, er bestaan heel wat oplossingen voor de verhuur of de onderverhuur van uw woning of een deel ervan.

Wij hebben trouwens een infografie opgesteld over hoe u uw woning aanbiedt voor huur op Airbnb. U vindt er nuttige informatie en 5 weetjes vooraleer u de stap waagt.

Seizoensgebonden accommodatie is een uitstekende manier om uw onroerend erfgoed op te waarderen maar ook om reisfanaten net zoals u te ontmoeten.

Wilt u uw woning op knappen en klaarmaken voor onderverhuur tijdens uw volgende vakantie? Waarom niet? De interieurlening dient om al uw verfraaiingswerken te financieren. En voor grotere werken kunt u terecht bij de renovatielening werken. U bepaalt zelf of het rendement van uw investering de moeite waard is.

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000