Blog

Eerste huis: hoe pakt u de bouw aan?

Première maison : comment appréhender la construction ?

De bouw van een eerste huis, dat boezemt zowel enthousiasme als schrik in. Het is dan ook een sprong in het onbekende. We denken graag met u mee.

Waar begint u? Wie spreekt u voor het eerst aan? Net zoals iedereen die wilt bouwen, zit u met meer vragen dan antwoorden. We hebben voor u de ervaringen van andere bouwers gebundeld.

Eerste huis, wie spreekt u aan?

Wie een huis bouwt, verricht in grote lijnen eigenlijk dubbel werk: een geschikte bouwgrond vinden en daarnaast een droomhuis bouwen. U krijgt bijzonder veel informatie te verwerken en de gouden tip is: vraag om hulp. Dat geldt des te meer wanneer u eigenaar wordt op jonge leeftijd.

Bij wie gaat u langs vooraleer u start met bouwen?

 • een onafhankelijke makelaar of uw bankier voor een objectieve analyse van uw leencapaciteit
 • een architect, een onmisbare rots in de branding wanneer u een gepersonaliseerd huis van uw dromen wilt bouwen of voor een controle wanneer u zelf uw huis bouwt
 • bouwfirma’s of aannemers om kant-en-klare oplossingen (grond inbegrepen of niet) of uw persoonlijke project te leveren
 • uw omgeving want de ervaring van vrienden, familie, collega’s of buren die al hebben gebouwd, kan waardevol zijn

Win ook kostbare informatie in:

 • Tijdens vakbeurzen (Batibouw, Bisbeurs, enz…) waar heel wat bouw- in inrichtingsspecialisten op één locatie samen zijn
 • Magazines (papier of online), om inspiratie op te doen

Bouw van een eerste huis: hoeveel kost dat?

Het is duurder om een huis te bouwen dan om een huis te kopen. Maar indien bouwen uw droom is, dan moet u ervoor gaan!

Uw prioriteit? Weten hoeveel u kunt lenen en een kredietinstelling raadplegen om uw kosten te dekken:

 1. De bouwgrond, met prijzen die sterk verschillen naargelang de gemeente. U vindt gronden (selecteer bouwgronden!) via onder meer vastgoedmakelaars en op het internet. Neem zeker ook een kijkje op de pagina ‘Bouwen en renoveren’ op de website Notaris.be voor meer informatie over de administratieve kant van bouwgronden.
 2. Het huis, met een kostprijs die afhankelijk is van de keuzes die u maakt. Wilt u een kant-en-klare standaard woning of een originele creatie? Een tiny house of een villa met 5 slaapkamers? Een rijwoning of een vrijstaand huis? Exclusieve of goedkope materialen voor de buitenkant en het interieur? U gaat mogelijks een aantal wensen moeten herzien.
 3. Diverse kosten zoals het werk van de architect en de notariskosten (voor de aankoop van de bouwgrond, het hypothecair krediet…) maar ook kosten voor de aansluiting van nutsvoorzieningen, enz.

Een piste : houd rekening met een marge voor onvoorziene kosten zoals een bodemonderzoek, vertragingen, schade, veranderende wensen voor de afwerking of de toevoeging van een element waaraan u oorspronkelijk niet had gedacht.

Duurt het lang om een eerste huis te bouwen?

Een eerste huis bouwen is een proces van lange adem. Het is een project op zich! Vooral wanneer u zelf een bouwgrond moet zoeken.

De duur van de bouw hangt af van uw keuzes:

 • voor een sleutel-op-de-deur concept moet u gemiddeld één tot anderhalf jaar rekenen.
 • voor een architect moet u minstens één jaar rekenen, afhankelijk van hoe complex de woning is, van het aantal tussenpersonen en van de kwaliteit van de bouwcoördinator.
 • zelf bouwen, alles hangt af van hoeveel tijd u kunt vrijmaken. Een weekend per maand of 365 dagen zonder onderbreking, dat is een groot verschil!

Een eerste huis bouwen is een spannend avontuur… vraag hulp aan professionals en vraag raad en daad aan uw omgeving.

Nog niet voldoende middelen om te bouwen? Maak dan een simulatie van uw hypothecair krediet.

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000