Blog

We gaan fietsen met het gezin!

vacances vélo famille

Wilt u ook onthaasten en anders op vakantie te gaan? Trager en relaxeter? Spring dan op uw fiets in plaats van in de auto en geniet met volle teugen. Vanop een fietszadel beleeft u de omgeving op een meer ontspannen manier. U staat in nauw contact met de natuur, ontmoet meer mensen en snuift authentieke geuren op. Ziehier wat inspiratie en budgetpistes om anders te reizen.

Wie fietsen zegt, zegt ook fysieke gezondheid, maar ook psychologisch en sociaal welzijn. Een ‘stalen ros’ kan bepaalde ziekten of chronische aandoeningen verhelpen. Denk maar aan hart- en vaatziekten, diabetes, borstkanker, darmkanker of osteoporose. Volgens het European Cyclists Federation (1) kan fietsen zo’n 18.110 vroegtijdige overlijdens in Europa vermijden. Een kind dat naar school fietst zou dan weer 8% geconcentreerder zijn dan zijn of haar klasgenoten die met de auto zijn gekomen. 

Bovendien heeft de fiets een gunstig compenserend effect op de CO2-uitstoot, de luchtvervuiling en de geluidsoverlast, alsook op de afwezigheden op het werk, de files, het brandstofverbruik…

Vakantie met de fiets, bijna zonder afval

“Op 2 juni fietsten wij naar Royan, in de streek Landes. 878 kilometer en 19 dagen later hebben wij de laatste nacht van de reis doorgebracht in Montpellier. De volgende dag zijn we met de fietsen op de trein gestapt. We zijn helemaal gewonnen voor deze milieuvriendelijke en verantwoorde manier van reizen”, aldus Fabienne die in juni 2022 samen haar man Ludwig langs het Canal des Deux Mers en het Canal du Midi heeft gefietst.

Wat er nodig bleek? 2 plooifietsen, een aanhangwagentje en een tas van 25 kilo op de bagagedrager, kleding voor een week, een EHBO-kistje.

“We hadden de ervaring helemaal af kunnen maken en naar Royan reizen met de trein. Wij namen de auto, maar de volgende keer gaan we met de Flexibus”, zegt Fabienne. “Met de fiets kom je op plaatsen waar je anders niet komt. Het zijn wegen die je uitnodigen om te onthaasten, met een andere blik naar de wereld te kijken, rustiger te reizen en dichterbij elkaar en bij de natuur te zijn. Je ontdekt er geuren en geluiden die je anders niet ontdekt.”

Een overvloed van fietspaden: kust, kanalen, vlaktes, heuvels en bergen

Wie van een alternatief toerisme houdt, vindt steeds vaker fietsroutes dwars door de prachtige regio in kwestie. Denk maar aan fietspaden door natuurgebieden, langs de oevers van een kanaal of andere waterlopen of de RAVeL fietsroutes (een netwerk van fietsroutes in Wallonië).

U vindt geschikte routes in toeristische gidsen en op websites rond fietstoerisme. Denk maar aan EuroVelo, het netwerk van Europese fietspaden, aan de website véloroutes in Wallonië en aan het netwerk van knooppunten in Vlaanderen. Iets verder van huis vindt u de Italiaanse meren die pure schoonheid en rust uitstralen. Denk maar aan het Gardameer en de uiterst goed georganiseerde Bike Hotels, een waar paradijs voor fietsers.

Welk type fietsroute kiest u het best?


Afhankelijk van uw fysieke paraatheid, uw uitrusting en de gezinssamenstelling kunt u kiezen voor veilige routes, routes met veel bezienswaardigheden, verschillende soorten ondergrond en verschillende moeilijkheidsgraden. Dat is niet onbelangrijk met kinderen. De regio Bretagne biedt op dat vlak gezinsvriendelijke fietsroutes.

Zijn verblijven voor fietsers duur?

Sommige toeristen kiezen voor eenvoudig en lokaal, alsook voor budgetvriendelijk. Denk maar aan een verblijf in de open lucht, een aanrader voor wie de omliggende natuur wil observeren. Reizigers zoals Ludwig en Fabienne kiezen dan weer voor het comfort van gastenkamers. Om te kunnen vergelijken: zij betaalden ongeveer 140 euro per nacht (kamer, ontbijt en maaltijd).

In Wallonië verwijst het teken  Bienvenue Vélo naar fietsvriendelijke verblijfplaatsen: deze liggen op minder dan 5 km van een fietsnetwerk en kunnen erg divers zijn, van de eenvoudige camping tot een chique hotel. U vindt zelfs een verblijfplaats op een boot op de Maas in de buurt van Dinant…

In Frankrijk stelt het label Accueil Vélo fietsroutes voor met een uitstekende ontvangst in de verblijfplaatsen of stopplaatsen.

Gezinsvriendelijke en georganiseerde fietsvakantie?

Heeft u geen zin om te bivakkeren, maar wilt u liever iets uitproberen alvorens u zelf in fietsen investeert? Neem dan zeker eens een kijkje op de website Biking France die fietsvakanties voor het gezin organiseert. U vertrekt in Rennes en komt aan in Saint Malo (Bretagne), u betaalt 560 euro per persoon: verblijfplaatsen, ontbijt, huur van de fietsen, bagagedienst, roadbook met mappen en bezienswaardigheden. 

In Italië verstrekken de ‘Bike hotels’ een uitgebreid dienstenpakket: veilige opbergplaats, hersteldienst, wasdienst en banden oppompen, fietsenverhuur, gidsen, routes, assistentie, zelfs een bike manager, masseur, kinesist… Deze dienst kost minder dan 100 euro per persoon per dag in het half pensionregime.

Met dit soorten diensten kan u op twee oren slapen, maar hoe financiert u uw toekomstige fietsvakantie? Elantis kan u helpen dankzij het vakantiekrediet.

7 aandachtspunten om uw fietsvakantie voor te bereiden

  • Uitrusting: met een aanhangwagentje kan u niet overal door en u moet ook opletten voor uitstekende boomwortels, vooral langs waterlopen. 
  • U zult op uw spieren moeten rekenen voor deze nieuwe activiteit. Train dus voldoende. 
  • Parcours: kijk vooraf de afstand en de hellingsgraad na, u wilt ‘s avonds immers graag heelhuids op uw bestemming aankomen.
  • U start uw reis met de auto: kan uw wagen veilig op het startpunt blijven staan totdat u terugkomt?
  • Vul uw flessen met water van zodra u een waterpunt tegenkomt. Soms zijn waterbronnen bijzonder schaars.
  • Het fietspad is geen snelweg. Leef de wegcode na en houd u aan een snelheid van maximaal 30 km/u.
  • Indien u kiest voor een lusroute, dan hoeft u de trein niet meer te nemen op het einde van uw reis.

1- The Benefits of cycling, ECF, 2017.

 

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000