Blog

Energetische renovatie: een betere EPB voor een betere verkoop

Energetische renovatie: een betere EPB voor een betere verkoop

Plannen om uw woning te verkopen? Verhoog uw kansen dankzij een goede EPB-waarde. Een energetische renovatie kan uw woning vaak meer waarde geven.

Wie tegenwoordig een woning wilt kopen, zal eerst informeren naar de EPB-waarde (Energieprestatie en Binnenklimaat) van het betrokken onroerend goed. Indien deze waarde niet goed is, dan loopt u als verkoper het risico om uw woning niet verkocht te krijgen. U kunt de EPB echter verbeteren. We leggen u uit hoe u dat doet.

Wat is EPB? Een woordje uitleg.

Mocht u de afgelopen jaren niet op een andere planeet gewoond hebben, dan heeft u ongetwijfeld al gehoord over EPB.

EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat en is een indicator van de manier waarop uw woning (appartement of huis) al dan niet energie verliest. Met andere woorden, in welke mate uw woning de warmte binnenhoudt waardoor uw energiefactuur lager is!

Deze indicator wordt uitgedrukt met een letter, van A (zelfs A+) tot G. A+ levert de beste prestaties en G de minst goede. De indicator bevat ook kleuren: rood voor G en donkergroen voor A. We spreken over energieklasse om naar de verschillende scores te verwijzen.

Een goede EPB-score is een EPB van klasse A, B, C of zelfs D. Bij nieuwbouwwoningen is de klasse bijna altijd A (of B). In oudere woningen is de klasse F of G zeker geen uitzondering.

Het EPB-certificaat, noodzakelijk om te kunnen verkopen?

Ieder gebouw, en dus ieder huis of appartement, dat verkocht of verhuurd wordt, moet over een EPB-certificaat beschikken. U bent dus best op de hoogte van de energieprestaties van uw onroerend goed. Zo kunt u, vooraleer u het huis te koop aanbiedt, ook beslissen of er een energetische renovatie nodig is om de EPB-waarde te verbeteren.

De energieprijzen stijgen en potentiële kopers hebben dus meer interesse in een woning waar ze minder moeten verwarmen dan in een woning die veel warmte verliest.

Potentiële kopers vergelijken dus de energieprestaties van de verschillende bezochte woningen, of het nu om te kopen of te huren is. Het is een factor die het verschil kan maken of ze bij u kopen… of bij uw buurman.

Uw EPB laten analyseren, vóór de energetische renovatie

Beschikt uw woning niet over een EPB-certificaat, bijvoorbeeld omdat u de woning kocht nog vooraleer dat certificaat verplicht was, dan moet u de energieprestaties zelf laten analyseren. Het gaat hier om een schatting… vooraleer u uw woning verkoopt. Alle vastgoedadvertenties moeten verplicht de EPB-waarde van het goed vermelden.

Alleen een EPB-expert kan de EPB-waarde van uw woning correct opmeten en u het officiële certificaat bezorgen. Deze expert komt uw woning analyseren tot in de kleinste details. Goed om te weten: de interventie van deze professional kost minstens tussen 100 en 200 €. Een truc : vraag een offerte aan bij verschillende experts!

Na het bezoek zal de expert u het EPB-certificaat overhandigen met de letter die hij of zij toewijst aan uw woning. Is uw EPB-waarde niet goed? Dan moet u een energetische renovatie laten uitvoeren. U kunt voor dergelijke werken zelfs steun krijgen. We komen hier later nog op terug.

Waaraan moet u denken bij de energetische renovatie van een huis?

Bij een slechte EPB-waarde is het aangewezen om een energetische renovatie te laten uitvoeren en zo uw woning op te waarderen. Het doel is om de EPB-waarde van uw woning te verbeteren, meer kandidaten aan te trekken en uw woning zo te kunnen verkopen of verhuren tegen een hogere prijs.

Een woning met energieklasse F of G is 20 tot 30% minder waard dan dezelfde woning met energieklasse C.

Het is een hele opgave om van energieklasse G naar klasse A te evolueren zonder een fortuin uit te geven aan renovatiewerken. De bedoeling is niet om de woning volledig te renoveren vooraleer die te koop wordt gezet. U moet vooral het rendement van uw investering voor ogen houden. Probeer de energieklasse D of C te bereiken, dat is al een goed niveau gezien het gemiddelde op de markt.

Bepaal welke werken er tijdens de energetische renovatie nodig zijn om uw EPB-waarde te verbeteren. Dat is een strategische denkoefening en u zult knopen moeten doorhakken. Is het beter om het dak te isoleren? Of toch de kozijnen en de vensters? Wat is de kostprijs en de duur van deze werken? Vraag advies aan uw EPB-expert of een consultant op het vlak van energetische renovatie. Deze professionals wijzen u graag op de verbeterpunten die het meest renderen.

Van zodra de belangrijkste werken tijdens de energetische renovatie zijn uitgevoerd, vraagt u aan de EPB-expert om een tweede bezoek te brengen om uw woning opnieuw te komen evalueren.

Welke energetische renovatie voor een appartement?

Aangezien een appartement vaak warmte geniet van de aanpalende appartementen, zal de eigenaar van een appartement vaak minder kosten hebben voor de energetische renovatie dan bij een huis.

Is uw appartement echter oud, slecht geïsoleerd, niet winddicht (bovenste verdieping of penthouse), dan moet u als eerste de vensters en de kozijnen renoveren. Zijn uw houten of aluminium kozijnen versleten? Komt er gemakkelijk koude binnen? Bevatten ze veel gaten? Vervang ze dan.

Wanneer u de enkele beglazing van uw venster vervangt door een dubbele beglazing (soms moet u daarvoor ook uw kozijnen vervangen), dan kunt u 13,3€ / m² / jaar besparen wanneer u verwarmt met gas. Een dubbele beglazing heeft trouwens niet alleen een betere thermische isolatie, maar ook een betere geluidsisolatie. Dat is een niet te onderschatten voordeel bij een appartement in de stad. Uw potentiële kopers zullen dit dubbele voordeel waarderen!

Energetische renovatie: waar wint u informatie in?

EPB is een complexe materie en u raadpleegt het best de websites van de officiële gewestelijke instanties. Wanneer u “EPB” ingeeft als zoekterm in Google, dan zal u eerder doorverwezen worden naar websites van EPB-experts die hun diensten willen verkopen.

De officiële websites geven u alle nuttige informatie over uw certificaat.

Afspraak op de website van het gewest waarin de te verkopen woning is gelegen.

Heeft u nood aan een EPB-expert voor een certificaat? Of aan een aannemer om de werken uit te voeren? Raadpleeg dan zeker ook eens vrienden en kennissen. Zij kunnen hun ervaringen delen en een degelijke expert of een goede aannemer aanraden op basis van hun eigen ervaringen met een energetische renovatie.

Kent u niemand die u een krak in isolatie of in verwarming kan aanbevelen? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van onze partner TrustUp. U vindt er erkende bouwprofessionals en experts in verschillende disciplines.

Hulp om uw energetische renovatie uit te voeren

Een financieel duwtje in de rug nodig? Aarzel dan niet om subsidies aan te vragen bij uw gewest. Mogelijks komt u in aanmerking om uw energetische renovatie al dan niet deels te laten financieren.

Houd in het achterhoofd dat de meeste subsidies de kosten dekken… kosten die u eerst zelf moet voorschieten. Beschikt u niet over voldoende budget om uw werken uit te voeren? Ga dan voor een energierenovatielening, een oplossing met een rendement dat de moeite waard is.

Simuleer uw energierenovatielening op onze website.

Dit financiële duwtje in de rug helpt u om de kosten van uw energetische renovatie te dekken met het oog op een betere EPB.
Energierenovatielening

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000